Kunstliefhebbers zoeken elkaar op

Het lijkt een schot in de roos, het initiatief de MuseumkaartMatch van de Museumvereniging. Afgelopen donderdag kregen Museumkaarthouders een e-mail over de nieuwe service MuseumkaartMatch. Nog geen week later staan er al zo’n zevenhonderd profielen op de website die mensen met een Museumkaart in contact brengt met andere museumliefhebbers. Opvallend aan de profielen is dat ze zeer divers zijn, zowel jongeren als ouderen voelen zich aangetrokken tot het initiatief.

Het idee achter MuseumkaartMatch is om mensen de mogelijkheid te geven gemakkelijk iemand te vinden om een museum mee te bezoeken. “Je kent het wel. Je wilt dolgraag naar die nieuwe tentoonstelling, maar kunt even niemand vinden die met je mee wil…” staat in de mail voor Museumkaarthouders. Heb je grotendeels cultuurbarbaren in je omgeving dan is MuseumkaartMatch een uitkomst. Op de nieuwe site is het mogelijk een profiel aan te maken waarin je zelf kunt delen wat je wilt, bijvoorbeeld persoonlijke interesses zoals hobby’s, favoriete kunststromingen en geliefde musea. Ook zeer concrete zaken zoals leeftijd en woonplaats worden gedeeld, net als de gewenste reisafstand die men wil overbruggen voor een specifieke tentoonstelling.

Is het dan een soort nieuwe relatiesite? De nieuwe Tinder voor musea? Nee, dat is het niet. Iris Noteboom, persvoorlichter van de Museumvereniging, stelt in een artikel van Het Parool dat MuseumkaartMatch niet met een ‘romantische inslag’ in het leven is geroepen. "Hoewel je natuurlijk nooit weet wat kan ontstaan." Het initiatief is geen Cupido voor museumliefhebbers maar in het leven geroepen om mensen die graag samen een museum bezoeken, en die – om wat voor reden dan ook – niemand hebben om mee te gaan, een mogelijkheid te bieden gezelschap te vinden.

Vera Weterings

Nieuwsgierig? Bezoek de site MuseumkaartMatch zelf.

In het kader van de Nationale Museumweek (3 t/m 9 april 2017) publiceert Hereditas Nexus deze week extra recensies van tentoonstellingspublicaties en museale werken.