Ontdek de Romeinse keuken via diverse recepten online of laat je inspireren door het kookboekje Garum & Duivelsdrek. De Romeinse keuken voor de tafel van nu van Manon Henzen.
Marcus Gavius Apicius was een steenrijke Romeinse smulpaap uit de eerste eeuw van onze jaartelling. Het oudst bekende Romeinse kookboek De re coquinaria wordt aan hem toegeschreven, het is een verzameling van recepten uit de vierde eeuw. In het kookboek van Apicicus is onder andere een recept te vinden voor een pijnboompittensaus voor over zachtgekookte eieren dat te vinden is op de website van historisch kookatelier Eetverleden! Dit recept was bedoeld voor een hapje om de eetlust mee op te wekken. In de Romeinse tijd dacht men dat eieren de eetlust opwekten en daarom startte een Romeinse maaltijd vaak met een eiergerecht. De maaltijd werd afgesloten met fruit. Vandaar ook het gezegde abo vo usque ad malum, oftewel ‘van ei tot appel’.
Wat dronken de Romeinen bij hun maaltijd? Waarschijnlijk wijn, want dat was de meest gangbare drank in het Romeinse rijk. Door het hele rijk, met uitzondering van Brittannië en het noorden van Gallië, werden immers druiven geteeld. De wijn bedierf in die tijd sneller dan tegenwoordig, maar zuur geworden wijn werd niet weggegooid. De Romeinen gebruikte de zure wijn om zogenoemde posca van te maken. dat was een frisdrank van azijn met water. Handig voor een reiziger of wandelaar die met een flaconnetje posca op zak alleen maar water hoefde te vinden voor een lekkere limonade. Daarnaast voegde men vaak ook honing en specerijen bij de wijn om deze minder zuur te maken. Dat is ook het geval bij het recept op de website van Museumpark Orientalis voor Romeinse wijn.
Tot slot, een zoete afsluiter. Op de website van het Thermen Museum is een recept te vinden van een van een van de oudste koekjes ter wereld, de biscotti’s. Een zoete klassieker die nog steeds bij de koffie wordt geserveerd, maar teruggaat tot de eerste eeuw na Christus. Zo stamt het woord ‘biscotti’ af van het Latijnse ‘bis’ dat ‘twee keer’ betekent en het Latijnse ‘coctum’, gebakken. De koekjes zijn dan ook zo hard omdat ze twee keer worden gebakken.
Vera Weterings
Meer inspiratie nodig? Lees de recensie van het kookboekje Garum & Duivelsdrek. De Romeinse keuken voor de tafel van nu van Manon Henzen.
Gedurende de Romeinenweek 2020 (25 april t/m 3 mei 2020) deelt Hereditas Nexus elke dag een recensie en blog over de Romeinen. Houd de website in de gaten.