Racen over het strand

stevin

De wiskundige Simon Stevin vond het decimale stelsel voor breuken uit en gaf de vestingbouw een wiskundige grondslag. Hij leverde als pionier vele bijdragen aan theorie en praktijk in wiskunde en natuurkunde en toegepaste wetenschappen als waterbouwkunde en landmeetkunde. Beroemd werd zijn zeilwagen die hij in 1602 voor Maurits ontwierp.

Simon Stevin

Simon Stevin (1548-1620) dankte zijn voorspoedige carrière aan de patronage van prins Maurits die hem in dienst nam als militair adviseur. Van zijn hand verscheen in dat kader ook De Stercktenbouwing een vestingbouwkundige theorie dat zowel Italiaanse als Nederlandse ontwerpen combineert. Het systeem is ontworpen met een meetkundige basis en aangepast aan de nieuwe vuurwapens.

stevin

De zeilwagen die Stevin voor Maurits bouwde gebruikte de prins om zijn gasten mee te vermaken. De eerste rit werd in februari 1602 gemaakt, waarbij 27 binnenlandse en buitenlandse diplomaten aanwezig waren. In twee uur reed men van Scheveningen naar Petten (95 kilometer), met een voor die tijd ongekend hoge snelheid van 50 kilometer per uur.

Vera Weterings