Tentoonstelling ‘Oorlog in de provincie Utrecht’

In het Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen is vanaf morgen de reizende foto-expositie Oorlog in de provincie – de Utrechtse 50 foto’s te bezoeken. De expositie maakt onderdeel uit van het landelijke project 75 Jaar Vrijheid: De Tweede Wereldoorlog in 100 foto’s. De foto’s zijn gekozen uit de collecties van musea, archieven en uit inzendingen van het publiek en geven een indrukwekkend beeld van de provincie Utrecht in oorlogstijd.

Foto’s zijn een krachtig middel om herinneringen te bewaren en de geschiedenis te laten zien. Met de verhalen die zij vertellen doordringen zij ons van de betekenis van 75 jaar Vrijheid. In de tentoonstelling komen specifieke aspecten aan bod uit de provincie Utrecht, samen vormen zij de visuele oorlogsgeschiedenis van de provincie; zoals de mobilisatie en de rol van de Grebbelinie, Kamp Amersfoort, de betekenis van de Maliebaan in Utrecht, en de aftocht van het Duitse leger in Woudenberg. Ook het dagelijks leven ging, tegen het decor van de oorlog, door: spelende kinderen, bruiloften, fanfare en humor.

Onderdeel van landelijk project
De foto-expositie bij het RHC Vecht en Venen in Breukelen hoort bij het landelijke project De Tweede Wereldoorlog in 100 foto’s. Een nationaal project in het kader van 75 jaar Vrijheid. In elke provincie is men op zoek gegaan naar de vijftig meest aansprekende foto’s van de Tweede Wereldoorlog; in beeldbanken, bij historische kringen, musea, archieven en bij het publiek. In de werkgroep van Provincie Utrecht, onder leiding van de commissaris van de koning, waren vertegenwoordigd: de Universiteit Utrecht, Landschap Erfgoed Utrecht,  het Centraal Museum, Het Utrechts Archief, Amersfoort in C, Archief Eemland, Het Spoorwegmuseum, FOTODOK, het Nationaal Militair Museum, het NIOD instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies en RTV Utrecht.

50-fotos-8
Begrafenisstoet Vinkeveen, hier kwamen op Bevrijdingsdag in vuurgevechten met Duitse troepen verschillende verzetsstrijders om het leven.

Ook het Regionaal Historisch Centrum leverde foto’s uit eigen collectie aan. De foto van de begrafenisstoet voor verzetsstrijders die op 5 mei 1945 sneuvelden (in Vinkeveen) werd – mede door het intrigerende verhaal erachter –  opgenomen in de Utrechtse selectie en expositie.

Wouter van Dijk
De foto-expositie Oorlog in de provincie – de Utrechtse 50 foto’s is van 12 t/m 21 maart 2020 te bezoeken in Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen in Breukelen.