Wetenschappelijke hoogtepunten Canon van Nederland in Rijksmuseum Boerhaave

Rijksmuseum Boerhaave treedt met ruim 25 objecten toe tot het landelijk netwerk van de Canon van Nederland. Nog niet eerder trad een museum toe met zo veel objecten tegelijk. Om dit te vieren ontving de Leidse burgemeester Henri Lenferink het allereerste Canonrouteboekje en zijn er speciale activiteiten. Voor alle bezoekers is er een gratis boekje met Canonwandeling door het museum beschikbaar. Daarnaast is er voor kinderen een speurtocht. Als kers op de taart organiseert het museum in de kerstvakantie speciale Canon-activiteiten.

De Canon van Nederland is volop in het nieuws. Dit weekend sloot het satirische VPRO-programma Zondag met Lubach het seizoen af met een eigen versie van de Canon van Nederland. Rijksmuseum Boerhaave blijft niet achter en werd woensdag 18 december 2019 officieel Canon-museum. Dat werd gevierd met een opening waarbij de clip van Lubach tijdelijk in het museum vertoond werd. Als Canon-museum maakt het Europees Museum van het Jaar daarmee deel uit van het landelijk Canonnetwerk. Dit netwerk heeft als doel om de veelzijdigheid van de Nederlandse geschiedenis onder het voetlicht te brengen door heel Nederland. De Canon neemt je in vijftig vensters mee langs de belangrijkste gebeurtenissen, personen en voorwerpen die Nederland hebben gemaakt tot wat het nu is. Rijksmuseum Boerhaave doet dit met de meeste objecten tot nu toe.

De ruim 25 topstukken weerspiegelen een collectie van vijf eeuwen wetenschapsgeschiedenis; van de microscoop van Antoni van Leeuwenhoek tot de lenzen van Christiaan Huygens en van de kaarten van Willem Janszoon Blaeu tot  de basis voor de huidige televisie. Deze objecten zijn onlosmakelijk verbonden met het totale verhaal van de belangrijkste gebeurtenissen en personen uit de Nederlandse geschiedenis. Directeur Amito Haarhuis van Rijksmuseum Boerhaave en Teus Eenkhoorn, directeur van het Nederlands Openluchtmuseum, bekrachtigden de aansluiting met de ondertekening van een convenantbord op woensdag 18 december 2019.

Uit de collectie van Rijksmuseum Boerhaave zijn voor de Canon van Nederland meer dan 25 objecten geselecteerd verdeeld over zeven Canonvensters. Deze voorwerpen zijn allemaal te zien in Rijksmuseum Boerhaave. Bij de kassa is een gratis boekje te verkrijgen met daarin een Canonroute door het museum met meer achtergrondinformatie. Voor kinderen is er een speciale Canonspeurtocht. Ook zijn de objecten als Canon-onderdeel in het museum gemarkeerd en maken deel uit van de vaste tentoonstellingen De Gouden Eeuw, Machtige Verzamelingen en Water, Stroom & Data.

Nog geen plan voor de kerstvakantie? Om de Canon te vieren organiseert het museum in Leiden extra activiteiten. Zo ontdekt jong en oud in Rijksmuseum Boerhaave de fascinerende wereld die voor ons blote oog onzichtbaar is. Bezoekers krijgen de kans om door een replica te zien wat Antoni van Leeuwenhoek zag. Ook kunnen ze door een moderne digitale microscoop kijken en bladeren door het indrukwekkende insectenboek van Maria Sibylla Merian. Daarnaast zijn er in de weekenden gratis rondleidingen in het teken van de Canon van Nederland.

Vera Weterings

Kijk voor meer informatie over de Canon in Rijksmuseum Boerhaave op de website van het museum.