Yabba Dabba Doo!

In het Museum van de 20e Eeuw in Hoorn is momenteel een familietentoonstelling over de Flintstones te zien. Het is niet de eerste keer dat de populaire tv-serie in Hoorn neerstrijkt. Eerder organiseerde het museum in 1994 al een tentoonstelling over hen. Nu doen zij dat opnieuw met de unieke collectie van verzamelaar Emile die hij aan het museum schonk, hij overleed in 2018 aan kanker en wilde dat zo veel mogelijk kinderen van alle leeftijden van zijn verzameling konden genieten. Zijn collectie bestaat uit diverse objecten opgesteld in meer dan 25 vitrines.

De serie werd ontwikkeld door de Amerikaanse tekenfilmstudio Hanna-Barbera en grotendeels bedacht door Ed Benedict (1912-2006). De serie was in die tijd zeer vernieuwend, dat was niet alleen doordat het de eerste geanimeerde sitcom was, maar vooral ook door de nieuwe manier van produceren. Tot die tijd werden immers alleen tekenfilms gemaakt, de producent van de Flinstones, Hanna-Barbera Productions, startte als eerste met het sterk versimpelen van de animaties. Er werd gebruik gemaakt van simpele schuivende achtergronden en gedeeltelijk statische figuren werden de nieuwe norm waardoor het een stuk goedkoper werd om tekenfilms te maken.

Op 10 april 1962 werd de serie voor het eerst uitgezonden op Nederlandse televisie en won daarna al snel aan populariteit. Mensen gingen verkleed als Flintstones naar carnaval en in de sinterklaasoptocht van Amsterdam reed zelfs een dinosaurus. De rage was zelfs zo groot dat er op 19 april 1965 op de Scheveningse pier een heus Flintstones dorp kon openen. In dit dorp waren de typische huizen van Bedrock op ware schaal nagebouwd en konden bezoekers op de foto met Fred en Barney. Ondertussen werden er door Hanna-Barbera Productions ook honderden merchandiseproducten op de markt gebracht; van speelgoed, puzzels en poppen tot lunchtrommels, peper-en-zoutstellen, tot theepotten, vitaminen en ontbijtvlokken.

Wat niet veel mensen weten is dat de Flintstones oorspronkelijk niet als kinderserie bedoeld waren, maar als serie voor volwassenen. De situaties en problemen van de hoofdfiguren Fred en Wilma waren voor volwassenen herkenbare situaties. Omdat de show vooral populair was bij tieners, werd de show voortaan als kinderprogramma gebracht. In eerste instantie heette de serie ook niet de Flintstones, maar de Flagstones en later de Gladstones en was deze oorspronkelijk gesponsord door Winstons sigaretten. Toen de serie in 1960 echt startte werd gekozen voor de Flintstones. In de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw was de serie erg populair, in de jaren tachtig werd dat minder. In de jaren negentig volgde echter weer een opleving door de speelfilm uit 1994.

Op de tentoonstelling kun je je vergapen aan de diverse Flintstoneproducten, maar er is ook van alles te doen voor het hele gezin. Zo kun je steentijdkegelen, op de foto in een fraaie replica van de Flintstonesmobiel en in een nagebouwd Flintstoneshuis. Kortom, een gezellige familietentoonstelling zoals we van het Museum van de 20e eeuw gewend zijn!

Vera Weterings

De Flintstones tentoonstelling in het Museum van de 20e Eeuw in Hoorn is nog tot en met 3 maart 2019 te bezoeken.