Art Deco Glas, belofte voor het moderne

In het Nationaal Glasmuseum in Leerdam is op dit moment de tentoonstelling Art Deco Glas. Belofte voor het moderne te zien. In het glasmuseum is altijd al een keur aan bijzonder glaswerk te zien dat ooit ontworpen werd voor de glasfabriek. De tentoonstelling benadrukt de ontwerpen in Art Decostijl die de glasfabriek  in de periode tussen de wereldoorlogen produceerde.

Lucienne Bloch met twee van haar ontwerpen

De expositie is opgezet aan de hand van Lucienne Bloch, die in 1909 geboren werd als dochter van een bekende componist in het Zwitserse Genève. Haar hart lag echter niet bij de muziek maar bij de kunst. Ze ging studeren aan de kunstacademie en reisde later door Europa en Amerika. In 1928 leidde een toevallige ontmoeting tussen haar vader Ernest Bloch en Petrus Marinus Cochius, de directeur van de Glasfabriek Leerdam, ertoe dat Lucienne enige tijd aan de slag zou gaan om glaswerk te ontwerpen voor de fabriek. Ze logeerde toen bij de familie Cochius in een van de twee villa’s waarin het Glasmuseum tegenwoordig gevestigd is.

De automascotte in de vorm van een engel die Bloch ontwierp

Lucienne maakte voor de glasfabriek een aantal automascottes. Deze waren in de jaren twintig vrij populair en werden voorop de motorkap van auto’s gemonteerd, zodat iedereen zijn eigen auto kon customizen, bij wijze van spreken. Vanwege het gevaar dat de glazen of metalen mascottes opleverden in het geval van een verkeersongeluk, werden ze in de loop van de jaren dertig verboden. De mascottes die Bloch ontwierp voor de glasfabriek zijn op en top Art Deco. De engel en verschillende dierfiguren zijn stijlvol, gestileerd en suggereren snelheid. Erg toepasselijk natuurlijk voor een autoaccessoire.

Bloch was niet de enige die Art Deco-glaswerk ontwierp voor de Leerdamse glasfabriek. Bekende anderen zijn A.D. Copier en K.P.C. de Bazel. Hun kunststukjes zijn eveneens zeer de moeite van het bekijken waard. Het verhaal van Bloch is dan ook vooral bedoeld om de weerslag van de Art Decostijl in de glaskunst over de gehele breedte van de collectie van het museum aan de bezoeker duidelijk te kunnen maken. Een erg leuke tentoonstelling als je van Art Deco houdt!

Wouter van Dijk

De tentoonstelling Art Deco Glas. Belofte voor het moderne is nog tot en met 28 oktober 2018 te zien.