Dickens Festijn

Dickensfestijn

Tussen de prachtige gerestaureerde panden kom je karakters tegen als Ebenezer Scrooge, Tiny Tim, Pip, Miss Havisham, Fagin en Oliver Twist. Er hangt een geur van punch en gepofte kastanjes. Duizenden kleine lichtjes en huizenhoge kerstbomen versieren de stad. Het was weer tijd voor het Dickensfestijn.

De negentiende-eeuwse stad van Charles Dickens herleeft in volle glorie in het historische Bergkwartier van Deventer. Iets minder bekend is het Dickensfestijn in Bronkhorst in de Achterhoek of het Dickensfestijn in Wintelre.

Bronkhorst is onder normale omstandigheden al een schilderachtig stadje, maar in de donkere decemberbaanden is het zo alsof je in een Charles Dickens roman stapt. De klok wordt tweehonderd jaar teruggedraaid in het Hanzestadje. Bronkhorst wordt omgetoverd tot een levend decor uit de boeken van de Britse schrijver: deftige heren met zwarte jassen en hoge hoeden flaneren langs de eeuwenoude huizen. Parmantige dames in lange jurken babbelen al nippend aan een glaasje glühwein op het plein.

Ook Wintelre doet mee aan een Dickens metamorfose. Al enkele weken scheert Arie van Loon zijn bakkebaarden niet meer. Dit zijn de eerste tekenen van de tijdreis die Wintelre zal ondergaan om dichter bij Charles Dickens te komen. Wintelre staat dit jaar in het teken van A Christmas Carol.

Kortom, de afgelopen weekenden werden verschillende steden omgetoverd in de bijzondere negentiende eeuw van Mr. Pickwick, Scrooge en Oliver Twist.

Vera Weterings