Gondelvaart

Gondelvaart in Bredevoort, 1928

Honderden lampjes verlichten binnenkort weer de Nederlandse wateren. Waarom? Omdat er weer verspreid over het land Gondelvaarten worden georganiseerd: vrolijk opgetuigde boten zakken dan af in de Nederlandse rivieren, kanalen en grachten.

Gondelvaart Koedijk, 2014

Maar wat is een gondelvaart dan? Een soort carnavalsoptocht op water? Ja, zo zou je het het best kunnen beschrijven want tijdens een gondelvaart komt er een optocht op het water voorbij waar toeschouwers naar kijken. De deelnemende vaartuigen zijn vaak kunstig versierd of verlicht met lampjes rondom een thema.

Gondelvaart Bredevoort, 2008

De gondelvaart is aan het begin van de vorige eeuw ontstaan in de waterrijke gebieden in Nederland waar door gebrek aan doorgaande wegen vrijwel al het vervoer over het water gebeurde. In Overijssel gingen kinderen op verschillende plekken op de eerste schooldag, begin september, op versierde en verlichte boten naar school. Er ontstond een onderlinge competitie tussen de mooist versierde gondels. In de Aaltensche Courant is over een vroege gondelvaart in Laag Keppel te lezen: ‘Daar viel zulk een waterfeest zeer in de smaak. Vooral bij avond wanneer alles geïllumineerd wordt, zijn schitterende effecten te bereiken.’ Er waren die eerste keer acht kleine gondels, getrokken door roeiboten en verlicht met vetpotjes en lampions.

Gondelvaart Koedijk, 2014

De meeste gondelvaarten vinden plaats in het waterrijke westen en noorden van Nederland, maar ook elders worden ze georganiseerd. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden zijn de deelnemende vaartuigen meestal geen gondels maar platte schuiten. Gondelvaart wordt in meerdere plaatsen jaarlijks georganiseerd. Zo vinden er onder andere Gondelvaarten plaats in Bredevoort, Nieuwkoop en Giethoorn. Aanstaande vrijdag kun je in Zuid-Holland terecht bij de Gondelvaart van De Lier en in Overijssel voor die van Belt-Schutsloot. De Gondelvaarten worden vaak gecombineerd met plaatselijke feesten. Zo is de gondelvaart in Appingedam onderdeel van de Damster Stadsfeesten, die in Alphen aan den Rijn de dag voor de Alphense jaarmarkt en de gondelvaart in Schiedam gelijktijdig met de Brandersfeesten.

Vera Weterings