Leve het boek!

IMG_1092

De 81ste Boekenweek vond vorige week plaats met als thema onze ‘grote buur’ Duitsland. De Boekenweek is sinds 1932 een jaarlijks terugkerende ‘week’ in maart ter promotie van het (Nederlandstalige) boek. De Boekenweek heeft tot doel de positie van het algemene boek in de samenleving steviger te verankeren, eerst en vooral door het publiek te laten ontdekken welk een rijk boekenaanbod er het hele jaar rond in de boekwinkel te vinden is. Echter niet alleen vorige week stond het boek centraal, het gehele jaar wordt er aandacht aan besteed. Het boek verdient immers iedere dag aandacht en dat punt wordt dit jaar extra naar voren gebracht aangezien het in 2016 Jaar van het Boek is.

“Het Jaar van het Boek is het Jaar van Alles en Nog Meer. Want een boek voert je mee in zinnenroes en woordenstroom en geeft je duizenden verhalen.” – Aad Meinderts, Directeur Letterkundig Museum

Het boek van binnen, Museum Meermanno
Het boek van binnen, Museum Meermanno

Het boek van toen en het boek van nu worden momenteel voor het voetlicht gebracht in Museum Meermanno | Huis van het boek. In de tentoonstelling Het boek van binnen wordt de bezoeker in vogelvlucht meegenomen door de geschiedenis van het boek:  van kleitablet en middeleeuws handschrift tot interactief e-book en 3d-geprinte boekband.

kansass
Kansas Public Library

Ondanks dat mensen de afgelopen decennia anders zijn gaan lezen door de komst van het internet en het e-book, blijft de behoefte aan verhalen, duiding, informatie, kennis en ontspanning. Boeken verrijken ons leven en spelen een grote rol bij het vormen van onze cultuur en identiteit. De populariteit van boeken werd maar al te duidelijk toen de façade van de Kansas City Public Library in 2009 het hoogtepunt was in de tentoonstelling House of Cars: innovation and the parking garage in The National Building Museum in Washington. Ook is het project opgenomen in de lijst The World’s 18 Strangest Buildings And Why We Love Them van het Popular Mechanics Magazine. De gevel van de straat spreekt menig bibliofiel aan. De gevel van de Wyandotte 10th Street waarin de biblioheek is gevestigd is gevuld met een gigantische boekenplank gevuld met Tolkiens The Lord of the Rings, Plato’s The Republic, Dickens’ A Tale of Two Cities en Shakespeares Romeo and Juliet. Deze gevel wordt de Community Bookshelf genoemd en is gemaakt door het architectenburo 360architects als kunstwerk voor de gevel van de parkeergarage van de Kansas City Public Library die in 2004 werd geopend. De reusachtige boekenplank telt tweeëntwintig boeken van bijna acht meter hoog.

kansas2
Kansas Public Library

Niet alleen van buiten is de bibliotheek een lust voor het oog, ook van binnen is het gebouw prachtig en brengt het een heldere boodschap over. Want wie er ook langs dit gebouw komt: een slenterende tiener, een fietsende koerier of een oude taxichauffeur, allen zullen ze worden herinnerd aan hun boekenplank thuis, het plezier dat lezen met zich meebrengt en het belang van lezen voor de algemene ontwikkeling. Van binnen ademt de bibliotheek namelijk het lezen, de entree is gevuld met opengeslagen boeken en een stapel boeken vormt de trap. Het is geweldig om te zien hoe de leescultuur een is geworden met het gebouw.

img_library_southfield
Southfield Public Library

Het interieur en exterieur van de Kansas Public Library is echter niet enig in zijn soort. Boekenwurmen zullen hun hart ook kunnen ophalen bij het interieur van de kinderafdeling van de Southfield Public Library in Detroit. Ook de levensgrote roman L’étranger van Albert Camus voor de entree van een openbare bibliotheek in Aix-en-Provence (Frankrijk) zal menig bibliofiel aanspreken. Of neem de bibliotheek in de vorm van boeken in Ordos (China), de dependance van de Nationale Bibliotheek van Zuid-Korea of het bibliotheekgebouw van de Artvin Coruh Universiteit (Turkije). Dichter bij huis kunnen we genieten van het levensgrote opengeslagen boek dat dient als entree van de bibliotheek in Meppel.

bibliotheek-Meppel

Wie echt geen genoeg kan krijgen van boeken, raad ik aan een kijkje te nemen op de blog Librariana. Dat is een blog gewijd aan bibliotheken, boeken en verzamelen. In de blog zijn meer dan zeshonderd foto’s van sculpturen van boeken en lezers ter wereld bij elkaar gebracht. Ter afsluiting wil ik als kers op de taart jullie deze lekkernijen die hun inspiratie uit hun boekenliefhebberij halen niet onthouden.

Vera Weterings