Onheilspellende landschappen in Kasteel het Nijenhuis

'Bewaker', Markus Matthias Krüger (2011)

In de dependance van Museum de Fundatie is momenteel een bijzondere tentoonstelling te zien van schilderijen van de Duitse schilder Markus Matthias Krüger: Hortus. Krüger schildert landschappen in een realistische stijl, maar hoewel op de schilderijen geen spoor van leven te zien is, hangt er toch over veel van de werken een zweem van dreiging, van naderend onheil. De doeken doen magisch realistisch aan.

'Superboom', Markus Matthias Krüger (2016)

In veel gevallen lijkt het erop alsof je als toeschouwer een tafereel gadeslaat vlak voordat er een ramp optreedt, een brand of storm bijvoorbeeld. In andere gevallen is het ongeluk al zichtbaar in de vorm van een rookpluim of een beginnende bosbrand. Veel van de schilderijen roepen een gevoel van vervreemding op, met ogenschijnlijk door de mens opgetrokken bouwwerken waarop echter geen teken van leven te zien is. Huizen vallen daarbij ten prooi aan de natuur, met daken die door groeiende bomen van huizen gedrukt worden en panden die wegzakken in de grond.

Krügers apocalyptische wereld lijkt zowel onnatuurlijk als verraderlijk alledaags vanwege de doodgewone motieven in zijn schilderijen; bomen, huizen, strobalen. De afwezigheid van actie van mens en dier en de schijnbaar onverklaarbare gebeurtenissen die op de schilderijen te zien zijn zorgen voor een onweerstaanbare mix in schilderijen waar je naar kunt blijven kijken.

'Populierenlaan in de storm', Markus Matthias Krüger (2010)

Ik ontdekte de tentoonstelling op het nippertje, maar er is nog heel even tijd om de bijzondere doeken van Krüger te bewonderen; de tentoonstelling Hortus in Kasteel het Nijenhuis in Heino is nog te bezoeken tot en met 7 januari 2018. Ook in de Fundatie in Zwolle zelf hangt een drietal doeken van Krüger bij wijze van teaser.

Wouter van Dijk