111 Plekken in Dordrecht die je gezien moet hebben

111-plekken-dordtRecensent: Vera Weterings

111 Plekken in Dordrecht die je gezien moet hebben, Frits Baarda

Uitgeverij THOTH, Bussum 2016
ISBN 978 90 6868 678 4

Paperback, met illustraties in kleur
240 pagina’s
€ 14,95


111 Plekken in Dordrecht die je gezien moet hebben

Het boek 111 Plekken in Dordrecht die je gezien moet hebben is er één uit de reeks 111 PLEKKEN-boeken die uitgeverij THOTH sinds 2015 uitbrengt. De serie is gemaakt naar voorbeeld van de 111 ORTE-serie van de Duitse uitgever Emons. De 111 PLEKKEN-boeken zijn bedoeld als ideale gids om een specifieke stad of streek te ontdekken. Op geheel eigen en persoonlijke wijze worden in de gidsen steden en regio’s beschreven, insidertips geboden en ook unieke plekken beschreven, weg van de toeristenpaden. Eerder verschenen in de serie ook gidsen over Amsterdam, Utrecht, Zeeland en de Gooi- en Vechtstreek.

Als geboren en getogen Dordtenaar kan ik met recht zeggen dat de Dordtse auteur en fotograaf Frits Baarda er met 111 Plekken in Dordrecht die je gezien moet hebben in is geslaagd om de formule van de 111 PLEKKEN-boeken waar te maken. Hij maakt de lezer niet alleen wegwijs door de prachtige historische binnenstad, met monumentale panden die in elke reisgids beschreven worden, maar maakt ook bijzondere uitstapjes naar unieke plekken op het Dordtse eiland.

Zo ontdekte ik dankzij Baarda dat Dordrecht een waar paradijs is voor de barbieverzamelaar. In de winkel Barbiewinkel PM Collectibles aan de Brouwersdijk kunnen al ruim dertig jaar allerlei barbies gekocht worden. De bijzondere winkel trekt niet alleen poppenliefhebbers, maar zelfs Hollywoodsterren. Een andere ontdekking die ik deed was Het Winkeltje, een walhalla voor de liefhebber op het gebied van modelspoorbanen en toebehoren.  Uiteraard kwamen ook de bij mij bekende Dordtse begrippen zoals boekhandel De Bengel, Atelier Katinka, Gert Jan de Kaasboer, de loempiazaak op de Visbrug en het Poppentheater van Damiët van Dalsum aan de orde.

Natuurlijk worden in de gids ook de historische hoogtepunten in de stad behandeld. Van de gildenramen van Teun Hocks tot het graf van Albert Cuyp, van de kasteelruïne van Huis te Merwede tot ’t Zeepaert (één van Nederlands oudste woonhuizen) en van de oudkatholieke kerk Maria Maior tot het Regenten- of Lenghenhof. Ook de natuur in de omgeving ontbreekt niet, zo vertelt Baarda uitgebreid over het idyllische Kop van ’t Land, het recreatiegebied De Elzen, het beverbos in de Biesbosch en het uitzicht vanaf de Grote Kerk over het drie-rivierenpunt.

Zoals valt te verwachten hebben de Dordtse musea, zoals het Dordrechts Museum, Huis van Gijn, Dordts Patriciërshuis, Nationaal Landschapskundig Museum, Museum 1940-1945, Nationaal Medisch Museum en het Onderwijsmuseum een plaats veroverd tussen de 111 plekken die in het boek beschreven worden. Een leuk aanvullend hoofdstuk in het boek, naast het hoofdstuk over de nieuwbouw van het museum, vind ik het stuk over de eend die de Dordtse schilder Aelbert Cuyp schilderde. Het is een portret van de eend Sijctghen die heel oud is geworden, wel 23 jaar.

In het boek komen allerlei plekken uit Dordrecht samen, waarbij de ene plek absoluut niet mag ontbreken in een gids over Dordrecht en over andere valt te twisten. Zo is het maar de vraag of bepaalde winkels, restaurants en cafés over vijftig jaar nog bestaan of dezelfde allure hebben als heden ten dage. Voor de selectie heeft Baarda een lijstje van zo'n 75 plekken in de stad samengesteld, daarna heeft hij de hulp van zijn omgeving ingeroepen. Dit leverde zo´n tweehonderd locaties op, waardoor hij moest schrappen. Hoewel de opname van sommige winkels wellicht discutabel is, vind ik dat Baarda erin geslaagd is een goed beeld te geven van de stad Dordrecht.

De mengeling van cultuur, natuur, historie en entertainment zorgen ervoor dat Baarda de oudste stad van Nederland op haar veelzijdigst weergeeft in het boek. Niet alleen de verhalen vragen om een bezoekje te brengen aan de plekken die beschreven worden, ook de mooie opzet van het boek waarbij tekst en beeld via een helder grafisch concept elkaar aanvullen draagt hieraan bij. Sfeerrijke foto’s nodigen uit en de mengeling van eigenwijze wetenswaardigheden en onderhoudende verhalen fascineert. Hierdoor worden niet alleen toeristen, maar ook Dordtenaren uitgenodigd hun stad opnieuw te bekijken. 111 Plekken in Dordrecht die je gezien moet hebben nodigt je uit om de toerist in eigen stad uit te hangen. Door de veelzijdigheid van de beschreven plekken zal de gids voor ieder wat wils bieden. Dit boek is dan ook niet alleen de ideale gids voor een vakantie in eigen land, maar mag ook niet ontbreken in de boekenkast van een echte Dordtenaar.

Vera Weterings

Geïnteresseerd in de geschiedenis van Dordrecht? Lees ook de recensie van de Historische atlas van Dordrecht. Stad in het water onder redactie van Riny Benschop, Teun de Bruijn en Ineke Middag.