August Macke

Promenade 1913 - August Macke

August Macke (1887-1914) was een Duitse expressionist. Hij bracht zijn kinderjaren door in Keulen en Bonn. Aan het einde van zijn tienerjaren studeerde hij een aantal jaren aan de kunstacademie in Düsseldorf. Wanneer hij in 1907 naar Parijs reist, raakt hij onder de indruk van de Franse impressionisten. Manet was hierbij de belangrijkste inspirator. In 1910 ontmoet Macke in München kunstenaar Franz Marc met wie hij een goede vriendschap zou opbouwen.

Bosrand 1910 - August Macke
De Rijn bij Hersel 1908 - August Macke

Macke is dan inmiddels getrouwd met Elisabeth Gerhardt en woont in Beieren. Via Marc komt Macke in contact met leden van het expressionistische schildersensemble Der Blaue Reiter. In 1910 verhuizen Macke en Gerhardt weer terug naar Bonn en gaat Macke steeds expressiever schilderen. Hij laat zich steeds meer inspireren door kubisme en futurisme. Zoals bij zoveel kunstenaars komt ook aan de ontwikkeling van Macke een einde door de Eerste Wereldoorlog. Hij wordt direct in 1914 onder de wapenen geroepen en sneuvelt al een paar weken later in Frankrijk. Ook zijn vriend Franz Marco zou omkomen in de Grote Oorlog, in 1916. Met het overlijden van beide schilders komt er ook een einde aan de beweging van Der Blaue Reiter.

In het Kunstmuseum in Macke-stad Bonn is een aanzienlijke hoeveelheid werken van August Macke te bezichtigen. Niet alleen het meer bekende sterk expressieve en abstracte werk is hier vertegenwoordigd, maar ook meer impressionistische doeken die hij schilderde in een eerder stadium van zijn carrière. Dat het museum trots is op deze bekende inwoner mag wel duidelijk zijn, recent is er nog een complete dubbeltentoonstelling te zien geweest waarin Macke naast Edvard Munch de hoofdrol speelde.

Wouter van Dijk

Meer lezen over de Duitse kunst en cultuur aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog? Lees ook de recensie van Florian Illies' '1913. Het laaste gouden jaar van de twintigste eeuw'.