Boekpresentatie ‘Strijd om West-Frisia’

Auteur Kees Nieuwenhuijsen overhandigt het boek aan gedeputeerde Rik Janssen
Auteur Kees Nieuwenhuijsen overhandigt het boek aan gedeputeerde Rik Janssen

Een nieuw boek over de middeleeuwen in ons land, 'Strijd om West-Frisia', werd afgelopen vrijdag in 'het strijkijzer' in Den Haag gepresenteerd. De geschiedenis van middeleeuws Nederland is vergeleken met veelbeschreven perioden als de zestiende en zeventiende eeuw maar matig bedeeld waar het de historiografie betreft. Kees Nieuwenhuijsen heeft daar met zijn boek 'Strijd om West-Frisia. De ontstaansgeschiedenis van het graafschap Holland: 900-1100' enige verandering in gebracht.

De Haagse Toren, ofwel het strijkijzer
De Haagse Toren, ofwel het strijkijzer

Het boek werd aangeboden aan gedeputeerde Rik Janssen, die voor de provincie Zuid-Holland onder andere de portefeuille Cultureel erfgoed en Maatschappij onder zijn hoede heeft. De locatie van de presentatie was treffend gekozen; helemaal bovenin de Haagse Toren, zoals 'het strijkijzer' officieel heet. Op de 42e verdieping van dit flatgebouw heeft de bezoeker een prachtig uitzicht over de Hollandse delta en het gebied dat in de vroege geschiedenis van het graafschap Holland zo'n prominente rol gespeeld heeft. Met aan de ene kant de Noordzee en aan de andere zijde uitzicht tot aan Rotterdam bood de toren een fraai decor voor de feestelijke gebeurtenis.

IMG_4775
Gedeputeerde Rik Janssen over het belang erfgoed onder het publiek te brengen

Na een kort openingswoord door Wouter Schutte, net als auteur Nieuwenhuijsen verbonden aan de stichting '1018 Slag bij Vlaardingen' reikte uitgever Floris Jonkers van uitgeverij Omniboek de mooie uitgave uit aan de auteur, die het eerste exemplaar vervolgens aanbood aan gedeputeerde Janssen. De gedeputeerde hield vervolgens een gloedvol betoog over het belang van goed geschiedenisonderwijs en de noodzaak ons cultureel erfgoed tastbaar te maken door het in tentoonstellingen en erfgoedcentra aan het publiek te tonen. Natuurlijk mochten enkele waarschuwende woorden niet ontbreken over het onzalige plan geschiedenisonderwijs op middelbare scholen een (nog) kleinere rol te laten spelen dan het nu al doet. Wie zijn geschiedenis niet kent, zal namelijk ook het heden niet begrijpen of zijn toekomst kunnen duiden, aldus Janssen. Laten we hopen dat deze gedachte even verderop in Den Haag op het Binnenhof een gewillig oor zal vinden.

strijd_om_west-frisiaMet de uitgave van het boek van Nieuwenhuijsen is er weer een nieuw deel in de geschiedenisreeks van Omniboek toegevoegd aan het geheel. Na eerdere boeken over de vroege middeleeuwen zoals onder andere Koningen en Krijgsheren, De Eerste Gouden Eeuw, en De Friezen komen we met dit boek dat de periode tot omstreeks 1100 tot onderwerp heeft, langzamerhand aan in de hoge middeleeuwen. Een nieuw boek van Nieuwenhuijsen staat nog niet direct op de planning, maar de voorbereidingen voor een grootschalige herdenking van de Slag bij Vlaardingen bijna 1000 jaar geleden, in 1018, waar de auteur ook bij betrokken is, zijn in volle gang. Een recensie van 'Strijd om West-Frisia' kunt u binnen afzienbare tijd op deze website verwachten.

Wouter van Dijk