Brug

cropped-Pont-de-gard-clerisseau-1804-gecropt1-e1420052555212.jpgDe Pont du Gard verbeeldt op prachtige wijze de verbinding tussen het heden en verleden. De geschiedenis van de Pont du Gard gaat terug tot de eerste eeuw na Christus. De Romeinen bouwden toen een aquaduct, het aquaduct is tot en met de derde eeuw in gebruik geweest. Het verzorgde de watertoevoer voor de badhuizen, bronnen en fonteinen van Nemasus, het huidige Nîmes.

Hoewel verschillende stenen van het aquaduct gebruikt werden voor andere bouwwerken, was de Pont du Gard in de achttiende eeuw nog grotendeels intact. De scheuren ontstaan in de voorgaande eeuwen werden hersteld en er werd naast het onderste niveau van het aquaduct een brug aangelegd. Zo kreeg de Pont du Gard een nieuwe bestemming.

Door de eeuwen heen bezochten verschillende historische figuren de Pont du Gard, zoals romanschrijver Henry James en filosoof Jean-Jacques Rousseau. Voor Rousseau was de Pont du Gard het eerste bouwwerk dat hij van de Romeinen had gezien:

“Je m'attendais à voir un monument digne des mains qui l'avaient construit. Pour le coup, l'objet passa mon attente et ce fut la seule fois de ma vie. Il n'appartenait qu'aux Romains de produire cet effet.”

(“Ik verwachtte een monument te zien waardig aan de handen die het hadden gebouwd. Deze keer overtrof het object mijn verwachting, voor de eerste keer in mijn leven. Alleen de Romeinen kregen zo’n effect voor elkaar.”)

Met de Pont du Gard is de echo van het verleden heden ten dage nog terug te vinden. Niet alleen toont de Pont du Gard het verleden in een hedendaags landschap, ook heeft de brug – voorheen een aquaduct – een eigen geschiedenis te vertellen.

Vera Weterings

Hereditas Nexus start met deze blog een reeks waarin we het heden en verleden met elkaar koppelen. De onderwerpen van deze blogs kunnen variëren van een tentoonstelling tot een cultureel evenement en van een historische plaats tot een ontwikkeling in het erfgoedlandschap.

One thought on “Brug

  1. Pingback:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *