Het vernieuwde Naturalis is indrukwekkend. Het van licht overgoten Atrium is overweldigend en vormt een groot contrast met de van daglicht afgesloten zalen waar bezoekers zich kunnen verwonderen over de wereld van flora en fauna. Op theatrale wijze start je het museumbezoek langs diverse opgezette dieren om vervolgens ver terug te gaan in de tijd voor een selfie met de beroemde Trix, het 66 miljoen jaar oude T. rex skelet waarmee Naturalis de afgelopen jaren pronkte.
Het museum is groot opgezet. De themazalen zijn met de grootste artistieke zorg vorm gegeven en daarnaast zijn er ook diverse werkplaatsen waar tal van kinderactiviteiten georganiseerd worden. Wel is het jammer dat in verschillende zalen de verwondering de overhand heeft. De bezoeker mist hier en daar nog de nodige context bij de objecten. Dat is een gemis waar het museum zich bewust van is en momenteel hard aan werkt, want een herinrichting vergt tijd. Naturalis Biodiversity Center is twee jaar geleden gestart met de renovatie en herinrichting. Er kwam een spiksplinternieuw museum en een plek om de gehele rijkscollectie van 42 miljoen objecten onder te brengen en de ruim 200 onderzoekers te kunnen voorzien van de modernste voorzieningen voor biodiversiteitsonderzoek.
De noodzaak tot verbouwen was groot voor Naturalis. Het oude museumgebouw dat in 1998 opende was gebouwd voor 150.000 bezoekers per jaar. Het bezoekersaantal groeide de afgelopen jaren enorm; in 2016 telde Naturalis al 410.000 bezoekers. Voor de groeiende collectie, waaronder de immense T. rex Trix, was geen plek. Ook werd het gebouw op drukke dagen oncomfortabel omdat faciliteiten tekort schoten en doorgangen te smal. Daarnaast nam bij Naturalis de afgelopen jaren ook het aantal onderzoekers sterk toe, waarvoor de kantoorfaciliteiten en labvoorzieningen tekort schoten. Door het samenvoegen van een aantal nationale collecties groeide de rijkscollectie de afgelopen jaren naar 42 miljoen objecten. De laatste jaren stond deze collectie verspreid over diverse depots in de stad. Met het realiseren en inrichten van de nieuwbouw is alles van Naturalis bijeengebracht onder één dak. En wat voor een dak. Het gebouw in ontworpen door het internationaal gerenommeerde Neutelings Riedijk Architecten uit Rotterdam en heeft inmiddels al de felbegeerde Rijnlandse Architectuur Prijs 2019 gewonnen.
De architectuur van het gebouw met het imposante atrium, de hoge trappenberg, balustrades en bordessen vormen het decor van een mooi museum waar de passie voor de natuur vanaf spat. Het museum is er dan ook zeker in geslaagd om bezoekers zich te laten verwonderen over de schoonheid van de natuur.
Vera Weterings