Hubert de Givenchy. To Audrey with Love

Recensent: Vera Weterings

Hubert de Givenchy. To Audrey with Love, onder redactie van Madelief Hohé

Uitgeverij Waanders i.s.m. Gemeentemuseum Den Haag, Zwolle 2016
ISBN 978 94 6262 097 1

Gebonden, met illustraties in kleur en zwart-wit en chronologisch overzicht
144 pagina’s
€ 24,95

To Audrey with Love

Audrey Hepburn werd wereldberoemd met haar elegantie, stijl en filmtalent. Ze hoort, met Sophia Loren en Brigitte Bardot, tot de belangrijkste actrices uit de jaren vijftig. Hepburn kon zich in vele rollen inleven, variërend van die van prostituee in Breakfast at Tiffany’s, tot non in The nun’s story en weduwe in de thriller Charade. Toch kwam ze met name tot haar recht in sprookjesachtige films zoals Roman Holiday, Sabrina, Funny face en My fair lady. Zij verliet Hollywood op het hoogtepunt van haar roem om vervolgens tot aan haar overlijden voor Unicef te werken.

Hepburn was tevens de lieveling van de haute couture en verscheen meerdere malen op covers van Vogue, Life en Harper’s Bazaar. Ook nu wordt in modebladen nog regelmatig verwezen naar haar verschijning in Breakfast at Tiffany’s. Met haar jongensachtige kapsel, platte balletschoenen, koltrui, driekwartbroek, extravagante zonnebril, en sigarettenhouder is ze nu nog altijd een stijlicoon.

Zelf heeft Audrey Hepburn nooit een autobiografie willen schrijven. Na haar dood in 1993 zijn er verschillende biografieën van haar verschenen, waaronder een door haar zoon Sean. Ook werd Hepburn postuum op verschillende manieren eer bewezen. In opdracht van Unicef maakte Kees Verkade een borstbeeld van haar dat op 23 april 1994 in Arnhem werd onthuld. Ze kreeg een ster op de Hollywood Walk of Fame bij 1652 Vine Street. Ook werd er een KLM passagiersvliegtuig naar haar vernoemd, de McDonnel Douglas MD-11 met registratie PH-KCE. In 2000 kwam er een film over haar leven uit: Audrey Hepburn story.

Het Gemeentemuseum Den Haag organiseert in samenwerking met meestercouturier Hubert de Givenchy een eerbetoon aan zijn muze Audrey Hepburn, namelijk met de tentoonstelling en gelijknamige publicatie To Audrey with Love. Al eerder werd in het Gemeentemuseum een tentoonstelling georganiseerd over Givenchy en Hepburn: Givenchy: Haute Couture gedragen door Audrey Hepburn (1988). In die tentoonstelling werd de bijzondere samenwerking tussen Hubert en Audrey uitgelicht. Zo’n 28 jaar later wil het museum recht doen aan een van de grootste ontwerpers uit de twintigste eeuw en organiseert het een nog uitgebreidere tentoonstelling met bijbehorende publicatie. Aan de tentoonstelling werd samen gewerkt met Givenchy die meer dan enkel een retrospectief maakte, hij gaf met zijn ideeën vorm aan de tentoonstelling en brengt een ode aan zijn muze. Zowel de tentoonstelling als de publicatie laten een verhaal van vriendschap, stijl en schoonheid zien waarbij de speciale band die Hubert de Givenchy en Audrey Hepburn hadden centraal staat. Samen creëerden zij een look voor haar, die haar tot onbetwist stijlicoon maakte.

Maar waarom was Hepburn zo populair? Hepburns uiterlijk was immers volkomen in tegenspraak met wat in Hollywood in die tijd en vogue was. Ze was mager in plaats van rondborstig en voluptueus. Daarbij  had ze dik aangezette wenkbrauwen, enorme ogen, een brede mond, scheve tanden en grote neusgaten. Ook gedroeg ze zich anders dan ‘typische’ filmsterren. Ze probeerde haar privacy zoveel mogelijk te beschermen. Ook geloofde ze in eenvoud:

“Schoonheid is de beste versie van jezelf zijn, van binnen en van buiten.” (p. 92)

Het boek vertelt het verhaal van Hepburn als actrice en als ambassadrice voor Unicef, waarbij de vriendschap tussen Hepburn en Givenchy als rode draad door het boek loopt. Zowel privé als in haar carrière droeg ze met plezier zijn creaties. Toen Audrey als vierentwintigjarige na Roman Holiday naar Parijs ging trakteerde ze zichzelf op een cape ontworpen door Givenchy. Givenchy was toen 26 jaar en had nog geen jaar daarvoor zijn eigen modehuis geopend. Voor Audrey was Givenchy de meest spannende en meest interessante couturier van dat moment. Het was dan ook niet verwonderlijk dat Audrey voor haar nieuwe film Sabrina geen andere ontwerper wilde dan Givenchy. De basis voor een langdurige vriendschap was gelegd:

“Alleen wanneer ik zijn creaties draag, ben ik mezelf. Hij is veel meer dan een ontwerpen van kleding, hij creëert persoonlijkheden.” (p. 14)

In de tentoonstelling en publicatie worden stukken getoond die exemplarisch zijn voor de twee vrienden: toiletten, kledingaccessoires, schetsen, tekeningen, foto’s, filmfragmenten en nog veel meer. Door de vele illustraties in het boek van de creaties en schetsen krijgt de lezer een goed beeld van de zorg en tijd die werd besteed aan het uitwerken van elk detail. Zo wordt de persoonlijke en professionele relatie tussen Audrey en Hubert helder geïllustreerd. De publicatie en expositie presenteren dit op een prachtige wijze, waarbij de inhoudelijke bijdragen worden afgewisseld door grote illustratiekaternen. Modeliefhebbers kunnen hun ogen uitkijken bij de vele creaties en schetsen van Givenchy die zijn opgenomen. Het boek en de tentoonstellingen dragen dan ook met recht de titel To Audrey with Love.

Vera Weterings

De tentoonstelling Hubert de Givency. To Audrey with Love is nog tot en met 26 maart 2017 in het Gemeentemuseum in Den Haag te bezoeken

Geïnteresseerd in Audrey Hepburn? Lees ook het lemma dat ik over haar schreef voor 1001 Vrouwen.