Overweldigend terracottaleger verovert Omniversum

Het Drents Museum kreeg het in 2008 voor elkaar om met de tentoonstelling Het terracotta leger van Xi’an maar liefst vijftien levensgrote terracottafiguren naar Nederland te halen, een paar jaar later waren er in Rijksmuseum Volkenkunde in de tentoonstelling Terracotta Strijders uit China (2012-2013) slechts drie te zien. Nu toont het koepeltheater Omniversum in Den Haag weliswaar niet de echte beelden, maar wel een spectaculaire grootbeeldfilm over het terracottaleger van keizer Qin Shi Huangdi. De documentaire werd eerder getest door een panel van het Omniversum. De mensen hierin waren enthousiast en gaven de film een 8-, een cijfer waar ik mij zeker in kan vinden. Ondanks het enthousiasme bij de leden van het testpanel hadden zij een andere film verwacht bij de titel Mysteries of China, de oorspronkelijke titel van de film. Deze titel deed volgens hen vermoeden dat de film een soort culturele rondreis door China zou zijn terwijl de focus ligt op de keizer. Vandaar dat Omniversum ervoor heeft gekozen de titel te wijzigen naar China. The Rise of an Empire.

In China. The Rise of an Empire wordt je op spectaculaire wijze meegenomen in het mysterie rondom het terracottaleger en het nog altijd niet opgegraven mausoleum van een keizer die onsterfelijk wilde zijn, keizer Qin Shi Huangdi. Dit is de eerste grootbeeldfilm die gemaakt is van de archeologische ontdekking in Xian. Hoewel het een Amerikaanse grootbeeldfilm is waren naast de regisseur en de cameraman de meeste betrokkenen Chinees, waardoor er ook dankbaar gebruik werd gemaakt van een tolk. Voor deze unieke film kreeg het productieteam speciale toegang tot het Terracotta Museum wat resulteerde in schitterende beelden. Door de grootte van het scherm waan je je op de locatie. Je hebt het gevoel alsof je bij de opgravingen aanwezig bent, en je stoelleuning vast moet grijpen om niet per ongeluk in een put te vallen. De grootsheid brengen de magnifieke strijders van het terracottaleger dichterbij dan ooit!

De film start met het hedendaagse China, één van de drie meest bezochte landen van de wereld met zo’n 400 miljoen jaar geschiedenis. Vervolgens gaat men terug naar de eerste keizer van China, Qin Shi Huangdi, hij verenigde China tot één rijk en was de stichter van de Qin-dynastie. Vanwege het beperkte budget van de filmmaker is voor het in beeld brengen van deze geschiedenis dankbaar gebruik gemaakt van materiaal uit de eerder verschenen IMAX film The First Emperor of China.

Eeuwenlang bleef de geschiedenis rondom de eerste keizer van China een mysterie, totdat enkele boeren in 1974 tijdens het graven van een put in Xian een grootse ontdekking deden. De vondst van een terracottasoldaat bleek het begin van een van de grootste archeologische ontdekkingen ooit: het terracottaleger en het graf van keizer Qin. In 1976 werd nog een deel van het terracottaleger ontdekt, het was een oppervlakte van ruim twee voetbalvelden en nog steeds is het complete mausoleum van de keizer niet opgegraven. Deze indrukwekkende vondst is een unieke tijdscapsule die een nieuw perspectief biedt op de verhalen over het oude China, de eerste keizer, en de opmars naar het China dat we vandaag de dag kennen.

In de film leer je op unieke wijze over verleden en heden van China. China. The Rise of an Empire is een visueel avontuur met prachtige luchtfoto’s en zeer geavanceerde filmtechnieken die de grootsheid, de tragedie, de pracht en groei laten zien van een mysterieus land. Door het 840 m² grote koepelscherm van Omniversum – uitgerust met 36 luidsprekers, zeskanaals digitaal geluid en zes subwoofers voor voelbaar lagere tonen – is de documentaire een onvergetelijke ervaring en ook niet voor niets bij de Lumière Awards bekroond als beste korte documentaire. In de documentaire krijg je een indruk van het rijk van de eerste grote keizer ruim tweeduizend jaar geleden en de huidige economische supermacht van nu. Je krijgt unieke beelden van het indrukwekkende terracottaleger te zien, dat werd vergezeld door een keur aan andere beelden, zoals acrobaten, bureaucraten en dieren zoals kraanvogels. Kortom, een buitengewone filmervaring die deze archeologische schat dichterbij dan ooit brengt in Nederland!

Vera Weterings

Fox, verre reizen van ANWB organiseert tot en met 3 september 2017 een actie waarbij bezoekers bij een bezoek aan de film China. The Rise of an Empire kans maken op een rondreis door China en een bezoek aan het Terracottaleger!