Putdeksel

Nering Bögel | Gemeentearchief Steenwijkerland

Wie kent de familienaam Nering Bögel? Wellicht doet de naam niet direct een belletje rinkelen, maar als je tijdens het wandelen door de Nederlandse straten een keer omlaag kijkt naar een van de vele putdeksels dan heb je grote kans dat je Nering Bögel ziet staan. Zo is hij haast overal in Nederland te vinden.

De oorsprong van het bedrijf ligt in 1756 toen Hendrik Lindeman in Deventer een ijzermolen voor de verwerking van ijzeroer oprichtte. Deze werd in 1825 verkocht aan H. Nederburg en zijn schoonzoon Johan Laurents Nering Bögel (1795-1865). In 1849 bracht deze het bedrijf met zijn twee oudste zonen Johann Frederik en William Laurens onder in de Firma J.L. Nering Bögel & Comp.

Bevolkingsregister Stad Vollenhove met inschrijving Johann Frederik. Collectie Gemeentearchief Steenwijkerland

De ijzergieterij en machinefabriek was sinds 1850 actief in Deventer. Naast het algemene gietwerk dat ijzergieterijen vanouds produceerden maakte Nering Bögel onder meer brievenbussen, hekken, lantaarnpalen, grafmonumenten, fonteinen. Ook de pilaren in Het Concertgebouw in Amsterdam zijn van dit bedrijf afkomstig. Daarnaast was het bedrijf de belangrijkste leverancier van gietijzeren vuurtorens in Nederland en Nederlands Indië, enkele voorbeelden zijn die van Ameland, Westkapelle Laag en Scheveningen. In 1902 werd het bedrijf omgezet in een naamloze vennootschap met als naam Deventer IJzergieterij en Machinefabriek voorheen J.L. Nering Bögel en Co. Na het faillissement van de productieactiviteiten in 1932 is een handelsfirma in gietijzeren artikelen onder dezelfde naam verder gegaan, vanaf 1955 in Weert. Ondanks enkele naamsveranderingen stond het bedrijf in de volksmond bekend als ‘Nering Bögel’, een naam die bij het publiek vooral bekend is vanwege de opschriften op putdeksels.

Vera Weterings