Rijksmuseum Boerhaave Europees museum van het jaar!

Rijksmuseum Boerhaave is zaterdagavond, 25 mei 2019, uitgeroepen tot European Museum of the Year. Dit is de oudste en meest prestigieuze museumprijs in Europa. De internationale jury roemt het geheel vernieuwde wetenschapsmuseum in Leiden:

"De uitzonderlijke openbare kwaliteit van dit museum komt voort uit de kunstzinnige benadering van het communiceren van de wetenschap. Belangrijke en mooie objecten worden geïnterpreteerd met behulp van de nieuwste technologieën en de persoonlijke verhalen van mensen die worden gedreven door een passie voor het nastreven van kennis. Wetenschap met een menselijk gezicht, wat inspireert tot nieuwsgierigheid en verbazing, terwijl ook een breed publiek wordt betrokken in het debat over belangrijke wetenschappelijke en ethische vraagstukken van onze tijd."

Directeur Amito Haarhuis nam de prijs in ontvangst tijdens EMYA 2019 in Sarajevo. “Dit is een groot compliment. Bezoekers laten ons al dagelijks merken dat ze het vernieuwde museum enorm waarderen; iets waar we ongelooflijk trots op zijn. Ook ontvangen we veel collega-musea die inspiratie bij ons opdoen voor vernieuwingen in hun museum. Deze prijs is echt de kers op de taart.” 

De prijs werd uitgereikt door het European Museum Forum, dat onder de Raad van Europa valt en de prijs al sinds 1977 uitreikt. Jaarlijks beloont de jury innovatieve ontwikkelingen die de publieke kwaliteit verhogen en een grote invloed kunnen hebben op het nationale en internationale vlak. Dit jaar waren er 40 genomineerde musea. De laatste Nederlandse winnaar was het Rijksmuseum in 2015.

Prijswinnende vernieuwingen

Rijksmuseum Boerhaave onderging een grondige renovatie en greep die gelegenheid aan om het museum opnieuw in te richten. De voormalige chronologische opzet heeft plaatsgemaakt voor een heldere indeling in vijf thema’s; ieder met een eigen sfeer: Gouden Eeuw, Ziekte & Gezondheid, Machtige Verzamelingen (over de verlichting), Water, Elektriciteit & Data (over technologie) en Grote Vragen (over moderne wetenschap).

Foto's Rijksmuseum Boerhaave, Mike Bink/Fred Ernst

De wereldberoemde objecten zijn verrijkt met films, animaties, replica’s die de bezoeker mag aanraken, digitale magazines met additionele informatie, verhalen van patiënten en educatieve games. Op die manier komt de rijkdom aan verhalen achter de collectie tot leven en wordt het verleden verbonden met het heden en de toekomst. Verder is er een nieuwe museumwinkel, museumcafé en zijn er diverse zalen voor lezingen en evenementen.

“Net als wetenschappers zijn wij ongelooflijk gepassioneerd met ons werk bezig. We hebben een unieke collectie en door het vertellen van de verhalen achter de objecten en achter de wetenschappers leggen we de verbinding met het leven van de bezoekers.“, aldus directeur Amito Haarhuis.

Vera Weterings