Roos

Roos
Credit: NASA, ESA and the Hubble Heritage Team

Om alvast in de stemming te komen voor Valentijnsdag wil ik terugkijken op een observatie van de Hubble Space Telescope in de ruimte. Astronomen bij het Space Telescope Science Institute in Baltiomore wezen enkele jaren geleden met Hubble’s lens op een bijzondere fotogenieke groep op elkaar inwerkende melkwegen. Die melkwegen werden ook wel de Arp 273 genoemd.

De grootste van de spiraalstelsels, die bekend staat als UGC 1810, heeft een schijf die vervormd is als een roosachtige vorm. Deze vorm ontstaat door de zwaartekracht en aantrekkingskracht van de metgezelmelkweg eronder, deze is bekend onder de naam UGC 1813. De strook van blauwe kristallen om de knop van de roos wordt gevormd door het gecombineerde licht van clusters intens heldere en hete jonge blauwe sterren. Deze enorme sterren gloeien fel in ultraviolet licht en creëren daarmee de blauwe kristallen.

De melkwegen die de roos vormen liggen in het sterrenbeeld Andromeda en dat is ongeveer 300 miljoen lichtjaar van de aarde verwijderd. Hoewel het al enige tijd geleden is dat de foto is gemaakt, op 17 december 2010, vind ik het toch een bijzonder plaatje dat ik graag wil delen op Valentijnsdag. Zo’n enorme sterrenroos is weer eens iets anders dan een rode roos van de bloemist.

Vera Weterings