Snoep in het archief

Het is niet de eerste keer dat bekende historische personen worden gevonden in de archieven van het Stadsarchief Rotterdam. Zo blijken verschillende bekende Nederlanders uit de snoepindustrie in het archief te vinden zijn..

Klene

Een daarvan is Johannes Coenradus Klene. Ja, inderdaad van de dropjes! Maar waarom vinden we deze Amsterdammer terug in de bevolkingsregisters van Rotterdam? In 1876 begon oprichter Johannes Coenradus Klene zijn carrière als confiseur in Rotterdam. In de beginperiode maakte Klene voornamelijk hard suikerwerk als pepermunt. Het assortiment werd later uitgebreid met koek, chocolade en gomballen. Na zeventien jaar aan de Korte Wijnstraat gevestigd te zijn geweest, verhuisde Klene de productie naar de Bierstraat te Rotterdam.

Jamin | Stadsarchief Amsterdam

Een andere Nederlander uit de snoepindustrie was Cornelis Jamin. Jamin? Is dat niet die snoepwinkel, dat klopt! Cornelis Jamin (1850-1907) is de oprichter van de winkelketen van snoepverkopers. Hij opende in 1870 een chocolateriewinkel in Rotterdam. De zaak liep goed en hij kon uitbreiden. In 1880 begon hij suikerwerkfabrieken aan het Rodezand en aan de Crooswijksekade. Toen Cornelis Jamin in 1907 overleed, waren er in en om Rotterdam vijftig Jamin-winkels.

Vera Weterings