Tentoonstelling in Rijksmuseum Boerhaave over besmettelijke ziekten

Rijksmuseum Boerhaave opent 16 april de tentoonstelling BESMET!, over de uitbraken van besmettelijke ziekten en hoe die het leven kunnen ontwrichten. Natuurlijk gaat de tentoonstelling ook in op de recente uitbraak van het coronavirus en sluit het aan bij de maatschappelijke discussie over de vaccinatiegraad.

“Deze tentoonstelling staat al een poos gepland en is nu nog actueler dan we hadden kunnen bevroeden. Uitbraken van besmettelijke ziekten liggen altijd op de loer en zijn van alle tijden. Met de tentoonstelling en ons prikkelende randprogramma laten wij een zo breed mogelijk publiek ontdekken wat het belang is van wetenschap voor ons leven van nu,” aldus museumdirecteur Amito Haarhuis.

Deze leerzame tentoonstelling toont een intrigerende balans tussen gezondheid en reëel risico en tussen maatschappelijke uitsluiting en empathie. Hoe gingen we vroeger om met epidemieën zoals pest en pokken? Welke inzichten bieden historische epidemieën voor de toekomst? En welke oplossingen biedt de wetenschap?

Besmettelijke ziekten verbeeld

In de tentoonstelling staan wetenschappelijke objecten én kunstvoorwerpen. De Plague Dress is zo’n hedendaags kunstwerk. Deze prachtige jurk in 17de-eeuwse stijl is gemaakt van ruwe zijde en handgekleurd met walnootschillen. Vroeger dacht men namelijk dat walnoten de pest konden genezen. De jurk is versierd met 17de-eeuwse borduursels die geïmpregneerd zijn met het DNA van pestbacteriën. Kunst, wetenschap en invoelbare angst voor besmettelijke ziekten komen samen in dit kunstwerk. Ook zijn er indrukwekkende historische wasmoulages van gezichten, die de ernst van besmettelijke ziekten tonen en vroeger gebruikt werden voor educatieve doeleinden.

Extra verdieping

De tentoonstelling en het randprogramma worden gemaakt in samenwerking met diverse experts van onder meer het RIVM en het LUMC. Er komen podcasts en er zal ruimte zijn voor lezingen en gesprekken. Voor MBO-scholieren Zorg & Welzijn komt er een educatief programma en gedurende de schoolvakanties zijn er kinderactiviteiten. Tevens brengt Stichting Biowetenschappen en Maatschappij een bijbehorend cahier uit ‘Help! Ik ben besmet!’.

Vera Weterings

De tentoonstelling BESMET!  is open van 16 april 2020 tot en met 14 maart 2021.