Vrouwendag

Clara Zetkin

Vooruitblikkend op Internationale Vrouwendag op 8 maart wil ik stilstaan bij de herkomst van deze dag. De dag is ontstaan vanuit het streven om de vrouwenrechten en vooral het vrouwenkiesrecht te verbeteren. Tegenwoordig staan thema’s als ‘tegen geweld’ of ‘gelijke rechten’ vaak centraal.

De oorsprong van de Internationale Vrouwendag gaat terug tot 1907 toen in Stuttgart de Internationale Socialistische Vrouwenconferentie plaatsvond. Hierop volgde een demonstratie in New York op 8 maart 1908 waarbij duizenden vrouwen demonstreerden voor betere arbeidsomstandigheden. Een jaar later stelde de Duitse socialiste Clara Zetkin een Internationale Vrouwendag voor om te strijden voor het algemeen vrouwenkiesrecht.

In maart 1911 was het zo ver: de eerste Internationale Vrouwendag vond plaats in Duitsland, Denemarken, Oostenrijk, Zwitserland en de Verenigde Staten. Nederland deed een jaar later ook mee. De datum was toen elk jaar anders, pas vanaf 1922 vindt de dag standaard op 8 maart plaats.

Waarom 8 maart is gekozen als dag is onduidelijk. Mogelijk is het een verwijzing naar de staking op 8 maart 1908 in New York. De meningen zijn echter verdeeld. Men legt ook een verband met de vrouwenstaking in Sint Petersburg op 8 maart 1917. Onder leiding van Aleksandra Kollontaj demonstreerden vrouwen – net als in New York – voor betere arbeidsomstandigheden.

In Nederland staat Internationale Vrouwendag in het teken van economische zelfstandigheid, armoede en seksueel geweld tegen vrouwen op de wereld. Dit betekent in Nederland dat er rondom deze thema’s en andere vrouwenthema’s activiteiten worden georganiseerd.

De viering van de Internationale Vrouwendag verschilt per land. Uitschieter is Rusland, waar het een officiële vrije dag is voor mannen en vrouwen die doet denken aan Moederdag in Nederland. Het is bedoeld als een eerbetoon aan alle vrouwen. Schooljongens geven bijvoorbeeld een cadeau aan hun lerares en een attentie aan de meisjes in hun klas.

Vera Weterings