Gids naar Nederlandse musea

Gids naar Nederlandse musea. Op weg naar de kunst, Micky Piller en Kristoffel Lieten

Uitgeverij Waanders de Kunst, Zwolle 2019
ISBN 9 789462 622929

Paperback met flappen, met illustraties in kleur, museumindex en fotoverantwoording.
192 pagina’s
€ 25,-

Gids naar Nederlandse musea

In het weekend met de trein of op de fiets even lekker er tussenuit en genieten van kunst in een museum. Dat doe ik regelmatig en daar ben ik zeker niet de enige in.  Zo ook kunstliefhebbers Micky Piller en Kristoffel Liefen die de bezochte musea documenteerden op de website opwegnaardekunst.nl. Op deze site geven ze op een persoonlijke wijze informatie en oordelen over de collecties van grotere en minder grote (kunst)musea in Nederland. Die informatie is van een aantal musea samen gebundeld terug te vinden in het boek Gids naar Nederlandse musea. Op weg naar de kunst.

In dit boek focussen Piller en Lieten op de vaste collectie van een dertigtal stedelijke en particuliere musea door het land die samen het verhaal vertellen van de Nederlandse kunstwereld. Bij de selectie voor deze dertig musea hebben de auteurs er expliciet voor gekozen om de drie grote landelijke musea – het Rijksmuseum, Stedelijk Museum en Van Gogh Museum – niet te behandelen. Ook zijn een aantal voor de hand liggende musea vanwege een langdurige verbouwing of sluiting – Museum Boijmans van Beuningen, Paleis het Loo en Museum Arnhem – redenen geschrapt. En ook los van deze uitzonderingen zijn diverse musea buiten de boot gevallen, de auteurs moesten immers keuzes maken. Zo is dit boek een persoonlijke selectie van twee kunstliefhebbers en zo is het boek ook geschreven. Op persoonlijke wijze hebben Piller en Lieten de gids samengesteld met hier en daar persoonlijke foto’s en anekdotes van hun museumbezoeken. Desalniettemin is de gids zeer informatief en geeft deze een goed beeld van de kunstmusea verspreid over ons land. Op zorgvuldige wijze zijn bij elk museum op dezelfde wijze in een puntensysteem diverse zaken beoordeeld; van zaalteksten tot het menu van de museumkaart en van bereikbaarheid tot aanbod in de museumwinkel. Voor extra informatie zijn QR-codes geplaatst die doorverwijzen naar de website opwegnaardekunst.nl.

Elke bespreking bestaat uit vaste onderdelen. Zo starten Piller en Lieten met een inleiding op het museum en haar geschiedenis. Vervolgens gaan ze dieper in op de diverse museumzalen, specifieke verzamelingen en de kunstenaars die er in de collectie uitspringen. Door deze aanpak krijg je als lezer niet alleen een goed beeld van het Nederlands museumaanbod wat betreft kunstcollecties, maar krijg je stiekem weg ook heel wat bij van de kunstgeschiedenis. De besprekingen zijn zeer toegankelijk geschreven en de vele illustraties vullen de tekst goed aan zodat de lezer zowel een beeld heeft van de specifieke kunstwerken als de omgeving waarin deze tentoongesteld worden.

Al met al is Gids naar de Nederlandse musea een fijn boekje om inspiratie op te doen voor een kunstzinnig dagje uit in Nederland museumland. De auteurs hebben voor een goede spreiding over het land gekozen en ook een mooie mix van modernere en oudere kunst gekozen zodat er voor iedereen wat wils bij zit.

Vera Weterings