Amsterdamse School-interieurs

klokkenIn het Stedelijk Museum is momenteel een grote overzichtstentoonstelling te zien over de Amsterdamse School. De interieurs in die stijl om precies te zijn. Hoewel de stijl bekend staat om de bijzondere architectuur van gebouwen en in mindere mate ook wel beeldhouwkunst, blijkt er ook veel moois ontworpen te zijn dat dienst moest doen binnenshuis.

IMG_0573lampenEr is in de tentoonstelling veel aandacht voor de meest bekende ontwerpers van de Amsterdamse School. Een van deze architecten is Michel de Klerk die vooral bekend is als ontwerper van het woningbouwcomplex Het Schip, maar die ook fraaie meubels heeft ontworpen zoals op de tentoonstelling te zien is. In de expositie wandel je van zaal naar zaal waarbij in veel ruimtes voor een huiskamerachtige opstelling is gekozen, afgewisseld met naast elkaar tentoongestelde losse meubels of decoratieve ornamenten. Direct bij binnenkomst al wordt je als bezoeker overweldigd door de bijzondere opstelling van een groot aantal klokken, die opgesteld in piramidevorm de eerste zaal domineren. Verderop in de tentoonstelling is zelfs de mogelijkheid een eigen Amsterdamse Schoolklok van karton te maken.

bijenkorfNaast de natuurlijk vele meubels als stoelen, tafels en kasten is er in de tentoonstelling, net als in de bijbehorende publicatie, aandacht voor winkelinterieurs zoals dat van de Bijenkorf, en voor specifieke onderdelen van interieurs in de stijl, zoals verlichting. Ook is de ontwikkeling van de stijl in de grafiek zichtbaar gemaakt, door het tentoonstellen van allerlei ontwerpen voor boekomslagen, tijdschriften en brochures. De tentoonstelling is kortom zeer afwisselend en zeker het bekijken waard, dat kan nog tot eind augustus.

Wouter van Dijk

De tentoonstelling Wonen in de Amsterdamse school is nog tot en met 28 augustus 2016 in het Stedelijk Museum Amsterdam te zien.