Recensent: Vera Weterings
Beauty en fashion. De laatste trends uit het oude Rome, Dorothee Olthof en Martine Teunissen
Sidestone Press, Leiden 2018
ISBN 978 90 8890 638 1
Paperback met flappen, met illustraties in kleur, illustratie- en citatenverantwoording en literatuurlijst.
208 pagina’s
€ 19,95
Beauty en fashion
“Mooi zijn is kunst met een geheim”
Zo schreef de Romeinse dichter Ovidius tweeduizend jaar geleden. Je zou het tegenwoordig haast niet meer denken met de vele fashionista’s die in magazines, blogs en talkshows de laatste trends in de gaten houden en zo veel mogelijk delen. Toch werden ook in de Romeinse tijd al allerlei tips gedeeld om goed voor de dag te komen. Wat die waren lees je in Beauty en fashion. De laatste trends uit het oude Rome. Hierin delen archeoloog Dorothee Olthof en historica Martine Teunissen hun kennis met betrekking tot de schoonheidsgeheimen van de Romeinen. Aan de hand van klassieke teksten, beelden, schilderingen en archeologische vondsten weten zij antwoord te geven op vragen als. Hoe hielden de Romeinen hun huid glad en rimpelloos? Waarmee poetsten zij hun tanden? Welke kapsels waren in de mode? Gebruikten de vrouwen make-up?
In het boek volg je als lezer een aantal vrouwen tijdens hun verzorgingsritueel. Zo leer je de Romeinse wijze van huidverzorging en de trends op het gebied van make-up, haar- en kledingkeuze tweeduizend jaar geleden. Bij het behandelen van deze thema’s komen verschillende schoonheidsmiddelen en –behandelingen aan bod. Mooie toevoeging aan het boekje vormen de recepten om deze Romeinse beautyproducten zelf thuis te maken. Wat dacht je bijvoorbeeld van Romeinse anti-rimpelcrème of kruidenolie voor een frisse adem? Of altijd al Romeinse eyeliner en lipstick gewild? In dit boekje leer je eenvoudig hoe. Hoewel de auteurs de recepten zo veel mogelijk hebben gebaseerd op Romeinse bronnen hebben ze er gelukkig wel rekening mee gehouden dat de giftige en pijnlijke methoden uit de Romeinse tijd zijn omgevormd tot recepten die passen bij onze eigen tijd. Zo gebruikten de Romeinen bijvoorbeeld het giftige loodwit, cerussa, om de gewenste blanke teint op de huid te krijgen.
Naast het maken van Romeinse schoonheidsproducten staat het boekje ook vol met handige stappenplannen om de meest prachtige kapsels te creëren of Romeinse kledingstukken te maken. Hiervoor zijn handige tekeningen toegevoegd door kostuumhistorica Eva IJsveld. Zo leer je in het boekje bijvoorbeeld zelf een chiton maken en dragen. De chiton was een bijzondere vorm van de tunica en is vooral terug t ezien op beelden van Romeinse vrouwen van hoge afkomst.
Echter niet alleen de schoonheidsgeheimen van vrouwen worden uit de doeken gedaan in het boekje, hier en daar besteden de auteurs ook aandacht voor de wereld van de Romeinse man. Zo is ook te leren hoe je een mannentunica kunt naaien en draaien. Maar ook de gezichtsverzorging komt aan bod. Zo wordt beschreven dat lange haren en een baard werden gezien als een teken van armoede en onverzorgdheid. Nette mannen gingen daarom naar de barbier of maakten gebruik van ontharingscrèmes.
De informatie over de schoonheidsidealen en –trends is op een vlotte manier geschreven en wordt regelmatig afgewisseld met handige tips om zelf aan de slag te gaan met eeuwenoude recepten. Het geheel is fraai geïllustreerd met handige tekeningen en voorbeelden van archeologische vondsten en Romeinse schilderingen. Dat maakt het boekje niet alleen toegankelijk voor classici maar een ieder die geïnteresseerd is in modegeschiedenis en meer wil weten over antieke schoonheidsidealen.
Vera Weterings
Kun je geen genoeg krijgen van de trends uit de Romeinse tijd? Laat je dan inspireren ook inspireren door de blog Waan je in een Romeinse schoonheidssalon.
Het boek is gratis digitaal te lezen via de website van Sidestone.
Gedurende de Romeinenweek 2020 (25 april t/m 3 mei 2020) deelt Hereditas Nexus elke dag een recensie en blog over de Romeinen. Houd de website in de gaten.