Capitool reisgidsen – Onverwacht Verleden

Capitool reisgidsen - Onverwacht Verleden, meer dan 400 bezienswaardige plekken in Nederland, Travelingo, Marja Kerst en Pim Verver

Uitgeverij Unieboek | Het Spectrum, Houten 2017
ISBN 978 90 00 357659

Gebonden, met illustraties in kleur, illustratieverantwoording en (geografisch) register
192 pagina's
€ 19,99

Onverwacht verleden

“Miljoenen mensen hebben door de eeuwen heen in dit kleine landje geleefd en hun sporen achtergelaten. (…) Alle verhalen brengen onze geschiedenis voor even terug.” (p. 7)

Zo schrijven Marja Kerst en Pim Verver in het voorwoord van de Capitool reisgids Onverwacht verleden. In de reisgids wordt maar al te duidelijk hoe waar die uitspraak is. Aan de hand van kleine verhaaltjes wordt de geschiedenis van Nederland door de eeuwen heen tot leven gewekt en komt de lezer in aanraking met de sporen van het verleden. Er is te lezen over beroemde woon- en geboortehuizen, monumenten of archeologische resten die je soms nog kan bezoeken, maar soms ook niet. De auteurs vragen soms de verbeelding van de lezer en beschrijven dan slechts een plek waar een belangrijke historische gebeurtenis plaatsvond.

Het boek is opgedeeld in zeven hoofdstukken die elk een periode uit de geschiedenis vertegenwoordigen. Zo wordt gestart met de vuursteenmijnen in Limburg en Trijntje de oermoeder waarvan een reconstructie te bewonderen is in museum De Koperen Knop in Hardinxveld-Giessendam. Ook de kano van Pesse uit het Drents Museum, de zwerfstenen op de Eeserberg en het hunebed van Borger komen in dit hoofdstuk aan bod. Zo wordt een veelzijdig beeld geschetst van de erfenis van de prehistorische geschiedenis van ons land. Een ander belangrijk onderwerp in het eerste hoofdstuk is de Romeinse tijd. Plekken die worden behandeld zijn onder andere Museum Het Valkhof in Nijmegen, Museumpark Oriëntalis en het Thermenmuseum in Heerlen. Ook minder voor de hand liggende zaken komen voor het voetlicht zoals de resten van een Romeins heiligdom in de kelder van hotel Derlon in Maastricht, het gereconstrueerde Romeinse fort Castellum Hoge Woerd bij Vleuten De Meern of het beeld van een hurkende Romein op de Ermelose heide die moet herinneren aan het Romeins marskamp bij Ermelo.

De hierop volgende hoofdstukken behandelen achtereenvolgens de Middeleeuwen, Renaissance, de Gouden Eeuw, de Verlichting en industrialisatie. Het boek eindigt met twee hoofdstukken over de twintigste eeuw, wat naar mijn idee een beetje veel eer is voor een relatief korte periode uit de Nederlandse geschiedenis. Desalniettemin is de reisgids een zeer vermakelijk boek om wat meer over de geschiedenis van ons kikkerlandje te weten te komen. Op een originele wijze wordt je als lezer spelenderwijs ondergedompeld in ons verleden. De bekende verhalen komen aan bod, maar ook de minder bekende wetenswaardigheden passeren de revue. Door de prettige schrijfstijl komt de geschiedenis tot leven; de lezer leert Goeie Mie kennen die arsenicum gebruikte om mensen te vermoorden; ontmoet de reuzen Ellert en Brammert; deelt de passie voor ‘de kleine beestjes’ onder de microscoop van Van Leeuwenhoek; en ontdekt de grafheuvels bij Goirle.

Ruim vierhonderd bezienswaardige plekken in Nederland worden in deze reisgids beschreven. Deze plaatsen zijn in het boek chronologisch ingedeeld, maar via een handig register achterin ook op plaats en via een kaartje terug te vinden. Zo kan de lezer ook gemakkelijk zien welke historische plaatsen er bij hem of haar in de buurt te bezoeken zijn. De bezienswaardigheden zijn in het boek nog extra voorzien van een klein kaartje met coördinaten zodat eenieder ze gemakkelijk terug kan vinden. Naast de historische achtergronden is ook vaak een kleine passage toegevoegd met praktische informatie waarin bijvoorbeeld staat beschreven hoe de locatie te bezoeken is, waar resten zich nu bevinden of waar meer informatie over het onderwerp te vinden is. Achteraan elk hoofdstuk is telkens een collage aan bezienswaardigheden toegevoegd met zeer korte achtergronden, deze plekken zijn helaas niet van locatie of achtergrondinformatie voorzien.

Hoewel Onverwacht verleden een reisgids is, is het zeker niet een standaard toeristische gids. Het is ook een zeer aantrekkelijke publicatie voor geschiedenisliefhebbers om meer te weten te komen over de eigenaardigheden van ons land. Het leuke van de reisgids is namelijk dat de bekende en minder bekende trekpleisters in Nederland aan bod komen. De lezer wordt in dit boek continu verrast en uitgenodigd eropuit te trekken!

Vera Weterings