Emma

“Ik ben geboren met een hartafwijking. Vroeger klonk mijn hart als een fietspomp en ik zag blauw. En altijd moe hè. Maar nu is het gat in mijn hart dicht gemaakt. Leidinkies omgewisseld. En ik heb een pacemaker. Ik heb een flink litteken en een bult waar de pacemaker zit. Maar ‘k ben ik er toch een beetje trots op. Ik heb het mooi geflikt,” aldus Peter (1977).

Uit zijn verhaal lijkt het vanzelfsprekend je wordt ziek en daarna weer beter. Dat is helaas niet zo en zeker niet 150 jaar geleden toen het Emma Kinderziekenhuis werd opgericht. Het Emma is in de loop der tijd veranderd van ziekenhuisje voor arme, Amsterdamse kinderen tot een gespecialiseerd academisch kinderziekenhuis. In het Stadsarchief Amsterdam zijn de registers van het Binnen- en Buitengasthuis online te doorzoeken. Dat zijn ruim 400.000 die leiden naar kleine en grote drama’s maar gelukkig ook naar vrolijkere verhalen als nieuwgeborenen.

Vera Weterings

Een paar jaar geleden organiseerde het Stadsarchief Amsterdam ook de tentoonstelling Tussen ziek en beter toen de registers net geindexieerd waren. Nieuwsgierig? Lees de blog Tussen ziek en beter.