Het bosboek, Sarah Devos

Recensent: Wouter van Dijk

Het bosboek, Sarah Devos

Uitgeverij Manteau (imprint van WPG Uitgevers), Antwerpen 2017
ISBN: 9789022333853

Hardcover, rijk geïllustreerd in kleur, met register en uitneembare plant- en dierkaart om mee te nemen op je tocht door het bos
192 pagina’s
€ 24,99

Pleidooi voor meer bosbezoek

Het bos is een prachtige plek. Het wemelt er van het leven en toch kun je er helemaal tot rust komen. Hoewel veel mensen genieten van een dagje de natuur in, is er bij de stadsmens van nu over het algemeen toch nog maar weinig kennis van die natuur. Schrijfster en illustratrice Sarah Devos heeft jaren geleden zelf het bos herontdekt en haar zondagen zelfs verheven tot bosdagen. Met dit boek probeert ze het aanstekelijke genoegen dat een boswandeling je op kan leveren over te brengen op de lezer. Het bosboek is bedoeld als een hernieuwde kennismaking met het leven van plant en dier in het bos. Het is toegankelijk geschreven en helder van opzet zodat de natuurbeginneling die na zijn schooltijd al die feitjes over plant en dier is vergeten, zich weer even kan bijspijkeren. Als je de namen van planten en dieren weet, zie je immers zoveel meer. Zo kan ‘een rijtje bomen’ plotseling veranderen in ‘een beuk, twee eiken en daarachter een berk’.

Devos heeft het boek ingedeeld in hoofdstukken waarbij ze de planten en dieren die in het bos voorkomen groepsgewijs beschrijft. Zo is er een hoofdstuk over bomen, een over vogels, over insecten, over amfibieën en reptielen, en een hoofdstuk over grotere zoogdieren. Voorafgaand hieraan bevindt zich een hoofdstuk over te treffen voorbereidingen voordat je het bos in duikt en aan het eind van het boek bevinden zich een praktisch hoofdstuk over het herkennen van diersporen en een tabel die je helpt bij het kiezen van het juiste moment van je bosbezoek om bepaalde natuurfenomenen met eigen ogen te aanschouwen. Devos kan erg leuk schrijven en het is echt een feest om door haar meegenomen te worden op een tochtje door het bos. Temeer doordat ze nog goed weet hoe nieuw die wondere natuurwereld een paar jaar geleden voor haarzelf was, weet ze veel zaken op een grappige en toegankelijke manier uit te leggen. Hoewel het boek voor volwassenen is bedoeld is het ook zeker leuk om het samen met je kind of kleinkind te gebruiken als leidraad bij een bosbezoek.

De schrijfster maakte ook zelf de tekeningen bij het rijk geïllustreerde bosboek, en die geven het boek een mooie en vrolijke uitstraling. Devos’ tekeningen van planten en dieren zijn daarbij niet alleen mooi, maar ook nog realistisch, wat niet onbelangrijk is in een natuurboek dat wil helpen bij het herkennen van plant- en diersoorten in het bos. Talloze kadertjes die zich overal langs de lopende tekst bevinden geven daarbij inzicht in bijzondere natuurgebeurtenissen of vertellen interessante weetjes. Naast uitleg over het ontstaan van de befaamde heksenkringen van zwammen wordt je bijvoorbeeld ook gelijk bijgebracht dat het grootste exemplaar zich bevindt in Oregon in de Verenigde Staten. De ondergrondse zwamvlok waaruit die heksenkring is ontstaan beslaat bijna negenhonderd hectare! Of kende je de groene eikenbladroller misschien al? Grote kans van niet. De rupsen van deze vlinder doen zich tegoed aan kleine eikentwijgjes, waarna ze zich in een blad rollen om te verpoppen.

Devos heeft een prachtig boek geschreven, dat door de originele invalshoek een aanvulling is op de bibliotheken aan natuurboeken die al geschreven zijn. Dat ze het boek bovendien zelf illustreerde is extra leuk. Het bosboek is wat mij betreft een geslaagde uitgave, die zeker inspireert vaker het bos in te trekken. De bij het boek behorende uitneembare kaart is daarbij een bekend maar daarom juist zo leuk extraatje.

Wouter van Dijk

Sarah Devos schrijft ook non-fictie kinderboeken, klik hier voor recensies van haar boeken over Romeinen, ridders en de oude Egyptenaren