Onderwijsmuseum haalt in iedereen kind naar boven

Met de tentoonstelling Rages – van zweeptol tot spinner, beleef het zelf! is de kelderverdieping van het Onderwijsmuseum omgetoverd tot een groot speelparadijs voor jong en oud. Van flippo’s, tollen en spinners tot Pacman, touwtjespringen en zeepkistenraces, je kunt je lol op in de nieuwe tentoonstelling in het Onderwijsmuseum!

Hinkelen, sigarenbandjes, suikerzakjes, knikkers en de Furby, het zijn zomaar een paar hypes van de afgelopen decennia. Rages zijn van alle tijden en betekenen vaak iets nieuws. Als kind kon je niet zonder op het schoolplein, in de straat of op je speelkamer. Iedere generatie had haar eigen ding en was er – zij het soms voor korte tijd – verknocht aan.

Rages ontstaan razendsnel, maar zijn soms ook weer zo voorbij. Naast rages heb je ook allerlei kinderspelen die al decennia niet uit onze cultuur zijn verdwenen. Denk bijvoorbeeld aan touwtjespringen, hoepelen, hinkelen en het poppenspel van meisjes. Ook zijn er zogenaamde seizoensgebonden spelen zoals het maken van sneeuwpoppen in de winter of het zoeken van het eerste kievitsei in het voorjaar en vliegeren in de zomer. Rages zijn pas de laatste decennia opgekomen, startend met de hoelahoep in de jaren vijftig en de Rubiks kubus en skippybal in de jaren tachtig. Rond de eeuwwisseling waren er zaken als flippo’s en Pokémon en nu de fidget spinner weer net ‘uit’ is raakt iedereen verzot op zijn of haar squishy.

In het Onderwijsmuseum zijn rages van verschillende perioden bij elkaar gebracht in een speelse tentoonstelling waar jong en oud kunnen genieten van de vele speeltjes die niet alleen tentoon worden gesteld, maar waar juist ook mee gespeeld mag worden. Het Onderwijsmuseum nodigt bezoekers uit het kind in hen naar boven te halen en lekker aan de slag te gaan met de zweeptol of flippo’s. Daarnaast kunnen bezoekers in de weer met loomen en scoubidou om armbandjes, sleutelhangers en figuurtjes te maken. Tot slot kunnen de gloriedagen van de arcadehallen worden herbeleefd. Eind jaren zeventig kwamen deze hallen uit de Verenigde Staten overwaaien met spellen als Tetris en Pacman. Zo’n twintig jaar waren de spellen in de arcadehallen razend populair, maar in de jaren negentig werden ze langzaamaan ingeruild voor thuiscomputers als de Super Nintendo en Playstation. Ook is er een racebaan waar een ware zeepkistenrace kan worden gehouden en verder is er een squishy-lounge waar de vele schattige exemplaren naar hartelust kunnen worden fijngeknepen, en dat blijkt nog goed voor de gezondheid ook. Brits onderzoek wijst uit dat het friemelen met squishies goed is voor de gezondheid. Squishies worden in ziekenhuizen ook ingezet om kinderen te kalmeren.

Kortom, deze zomer kunnen jong en oud zich heerlijk vermaken in het Onderwijsmuseum en hun jeugd (her)beleven in deze heerlijke belevenistentoonstelling!

Vera Weterings

De tentoonstelling Rages - van zweeptol tot spinner, beleef het zelf! is te zien van 21 juni tot en met 2 september 2018 in het Onderwijsmuseum in Dordrecht.