Het Höcker Album

IMG_5430Fotografe Annette Behrens is gefascineerd door het Höcker Album. Dit album haalde toen het in september 2007 werd ontdekt wereldwijd veel kranten. Het Höcker Album toont hoe kampbewaarders en een aantal Nazi-kopstukken zich in hun vrije tijd vermaakten bij een vakantiehuisje slechts 30 kilometer verwijderd van de concentratiekampen Auschwitz en Auschwitz-Birkenau. De voormalige eigenaar van het foto-album was een SS-officier: Karl-Friedrich Höcker (1911-2000). Hij werkte in 1944 als adjudant van de commandant in Auschwitz.

IMG_5428Behrens kwam er in 2008 tijdens haar onderzoek naar het album achter dat de Solahütte nog bestond, dit is het vakantiehuisje dat op veel foto’s staat afgebeeld. Behrens is in de zomer van 2008 afgereisd naar het vakantiehuisje. Volgens haar was het uitzicht op de heuvel prachtig en door de bomen kon je de rivier de Sola zien stromen. Het was een prachtige plek. Behrens heeft foto’s van het vakantiehuisje gemaakt. Het is vreemd om te bedenken wat voor soort geschiedenis er schuil gaat achter deze plaats, op deze prachtige plek vermaakten namelijk de kampbewaarders zich na hun dagelijkse werkzaamheden in het concentratiekamp Auschwitz.

IMG_5420Toen Behrens na een paar jaar later terugkeerde bij het huisje, in 2011, waren er van de Solahütte alleen nog overblijfselen over. Er waren inmiddels plannen gemaakt om op de plek van het vakantiehuisje een gedenkplaats te maken. Toen de eigenaar van het vakantieverblijf hier achter kwam, heeft hij het huisje gesloopt om er een winstgevender onderneming neer te zetten. Ook van de overblijfselen heeft Behrens foto’s gemaakt.

IMG_5424In het Höcker Album zijn zo’n 116 foto’s te vinden, waarvan 31 in de Solahütte zijn genomen. In deze foto’s bevinden zich ook foto’s van een evenement dat eruit ziet als het afscheid van Rudolf Höss, commandant van Auschwitz die in 1944 terugkeerde naar het concentratiekamp voor Operation Höss. Op de foto’s die bij het huisje zijn genomen staan naast Höss andere hooggeplaatste SS-officeren, onder wie Josef Mengele, Otto Moll, Richard Baer, Josef Kram en Karl-Friedrich Höcker.

IMG_5426
Karl Höcker ontspant samen met een aantal SS-Helferinnen op de veranda van de Solahütte
IMG_5423
American Holocaust Museum

Toch bevat het Höcker Album nog steeds veel feitelijke informatie. Onderzoek en vaststelling van personen vindt tot op de dag van vandaag nog plaats. De identiteit van personen, namen van plaatsen en data kunnen tot nu toe helaas maar gedeeltelijk worden vastgesteld aan de hand van de foto’s. Fotografe Behrens liep tijdens haar onderzoek tegen een aantal losse eindjes aan. Niet alleen is de Solahütte inmiddels gesloopt, ook willen de nabestaanden van Höcker niet praten. Inmiddels bevindt het album zich in de collectie van het Amerikaanse Holocaust Museum.

In het Nederlands Fotomuseum is momenteel de tentoonstelling Looking for Karl te zien. Hierin is de zoektocht die Behrens aflegde in beeld gebracht, van de Solahütte tot haar bezoek aan het depot van het Amerikaanse Holocaust Museum om het album zelf te bekijken.

Vera Weterings

De tentoonstelling Looking for Karl is van 30 mei tot en met 23 augustus 2015 in het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam te bekijken.