Historische driehoek: Hoorn – Medemblik – Enkhuizen

Het is meer dan een toeristische attractie, het is alsof je meegaat in een spannende tijdreis. Met een stoomtram kun je reizen van Hoorn naar Medemblik. Door polderwegen reis je in een ouderwets stoomtramrijtuig, voortgetrokken door een historische stoomlocomotief. In de stoomtram is het alsof je terug gaat in de tijd: om je heen vindt je koffers uit vroegere jaren en als je geluk hebt zie je ook nog een paard en wagen langs het weiland rijden.

Eenmaal in Medemblik aangekomen kun je in het bakkerijmuseum zien hoe koekjes en snoepjes uit grootmoedertijd werden gemaakt en in het kasteel waan je je als kasteelheer of jonkvrouw. In het pittoreske Medemblik legt een boot aan die rechtstreeks uit de ‘Roaring Twenties’ lijkt te komen. De boot neemt de bezoeker mee naar Enkhuizen. Zo wordt je meegenomen in de tijd van Charleston en Art Deco, ruim negentig jaar geleden. Ik heb het over de Historische Driehoek Hoorn, Medemblik en Enkhuizen.

Museumstoomtram Hoorn-Medemblik organiseert een reis door de tijd met de driehoek Hoorn-Medemblik-Enkhuizen. Met een stoomtram kunnen bezoekers reizen van Hoorn naar Medemblik, met de boot van Enkhuizen naar Medemblik en met een NS-trein van Hoorn naar Enkhuizen. Onderweg is er volop te doen.

In Medemblik is naast het bakkerijmuseum en kasteel Radboud ook het Nederlands Stoommachinemuseum. In Hoorn bevindt zich het Westfries Museum, het Museumstoomstram Hoorn-Medemblik en het Museum van de twintigste eeuw. Verder is in Enkhuizen de grootste publiekstrekker het Zuiderzeemuseum. Eigenlijk is het dan ook te veel voor een dag, maar juist dit unieke concept van een bijzondere tijdreis maakt het aantrekkelijk meerdere malen de historische driehoek te maken!

Vera Weterings

Meer informatie over de historische driehoek is te vinden op de website van Museum Stoomtram.