Kijken

In musea kijken veel mensen zonder echt iets te zien. Zelfs wanneer ze de schilderijen bekijken, zien mensen de kunst niet meer echt. Zij slenteren langs de kunstwerken zonder deze goed in zich op te nemen. Zonde is dat! Harvard heeft met het Project Zero speciale onderwijsroutines onderzocht om docenten te helpen bij het optimaliseren van het denkproces van hun studenten. See, Think, Wonder is zo’n routine. De routine helpt bij het ontdekken van kunst en andere visuele media, zoals foto’s en video’s.

See, Think, Wonder

See, Think, Wonder is een routine die is gebaseerd op drie simpele vragen:

  1. What do you see? (Nederlands: wat zie je?)
  2. What do you think? (Nederlands: wat denk je daarvan?)
  3. What does it make you wonder? (Nederlands: wat doet het je afvragen?)

Het is een zeer effectieve methode wanneer het gaat om het bekijken van kunst, doordat het je dwingt om eerst het kunstwerk in je op te nemen, zonder na te denken over de betekenis. Je ziet dan veel meer dan wanneer je gewoonweg langs een schilderij slentert. In de achtergrond vallen meer details op en de manier van schilderen kan de aandacht wekken. Kortom, hoe langer je kijkt hoe meer je ziet.

Voor de See, Think, Wonder methode kan de 2×5 of 2×10 werkwijze gehanteerd worden. Hierbij is het de bedoeling dat het kunstwerk eerst bekeken wordt voordat dit geanalyseerd wordt. Eerst worden vijf zaken opgeschreven die te zien zijn, zoals voorwerpen, kleuren of schildertechnieken. Met de betekenissen achter bepaalde symbolische afbeeldingen of het verhaal achter het verhaal wordt nog niks gedaan. Hierdoor wordt het kunstwerk goed opgenomen door de beschouwer.

Bij het Van Gogh Museum wordt deze techniek gebruikt tijdens rondleidingen waardoor de bezoekers veel meer in een schilderij zien, dan bij een normaal museumbezoek of een standaard rondleiding. Bovendien helpt het om de ervaringen te delen, andere personen vallen namelijk andere zaken op bij het kijken naar een kunstwerk. Daarbij zijn er soms ook verschillende boodschappen in een kunstwerk te vinden. Door met See, Think, Wonder door een museum te lopen en kunstwerken te aanschouwen zie je meer en ontdek je ook meer achter een creatie.

Vera Weterings