Kuifje. Hergé’s klassieker

Recensent: Vera Weterings

Kuifje. Hergé’s klassieker, Pierre Sterckx

Uitgeverij Lannoo, Tielt 2016
ISBN 9782874243554

Gebonden met stofomslag, illustraties in kleur en zwart-wit, lijst van werken en register
240 pagina's
€ 35,-

Kuifje, Hergé’s klassieker

Vele stripfanaten zijn bekend met de avonturen van Kuifje. Sinds de eerste publicatie in 1929 in het weekblad Le Petit Vingtième is Kuifje uitgegroeid tot een van de bekendste stripfiguren. Wereldwijd werden meer dan 230 miljoen exemplaren van de 24 Kuifje-­albums verkocht, dit in meer dan honderd talen. De man achter de strip blijft daarbij meestal in de schaduw. Daar komt nu verandering in, vorig jaar kwam namelijk een groot overzichtswerk uit over de maker van Kuifje: Georges Remi, alias Hergé. In dit prachtige koffietafelboek is niet alleen aandacht voor Kuifje, maar is ook een biografie van Hergé opgenomen en is er aandacht voor Hergé’s verzamelwoede. Hergé was immers een gepassioneerde kunstverzamelaar. Fontana, Poliakoff, Warhol en Lichtenstein maakten deel uit van zijn collectie. Daarnaast is in de publicatie ook aandacht voor de klassieke en moderne schilders die zijn werk beïnvloedden.

Bijzonder is dat dit overzichtswerk is geschreven door Pierre Sterckx die bevriend was met Hergé. Sterckx ontmoette Hergé in 1965, ze werden goede vrienden en Sterckx werd zijn persoonlijke kunstadviseur. De auteur werkte mee aan tal van publicaties rond Kuifje en Hergé. Dit boek is zijn laatste werk, hij overleed in mei 2015. In het overzichtswerk toont Sterckx de evolutie die Hergé doormaakte, van de eerste eenvoudige pennentrekken tot de heldere lijnen, het begin van de kleurtekeningen tot de perfecte laatste platen.

Buitengewoon fascinerend is het om te lezen hoe het persoonlijke leven van Hergé een rol heeft gespeeld bij de totstandkoming van bepaalde facetten in de Kuifje-albums en typering van verschillende personages. Met name het feit dat Hergé niet wist wie zijn vader was heeft zijn sporen nagelaten in zijn werk: Kuifje was een wees, Jansen en Janssen zijn de incarnatie van een tweelingvader en Haddock is op zoek naar zijn voorzaat,  ridder François de Hadoque (een bastaardzoon van Lodewijk XIV).  Ook de dwaas Serafijn Lampion die onder andere voorkomt in de albums Cokes in voorraad en De zaak zonnebloem was vader van drie tweelingen. De vader van Hergé was een tweeling. Omdat de vader niet bekend was, ontstond na verloop van tijd de mythe dat het een persoon van hoge komaf betrof, misschien zelfs Leopold II, die bekendstond om zijn schare bastaardnakomelingen. Om haar eer te redden werd de jonge moeder van Hergé, Léonie Dewigne, in 1893 uitgehuwelijkt aan een buurman, Philippe Remi.

Na een biografische schets met verschillende foto’s van Hergé volgen een aantal hoofdstukken die toespitsen op de Kuifje-albums. Van elk album is een korte samenvatting opgenomen en de verschillende personages worden stuk voor stuk behandeld. Ook is er ruimschoots aandacht voor de tekenstijl en de klare lijn van Hergé. Elk hoofdstuk is prachtig geïllustreerd met paginagrote afbeeldingen uit de stripboeken, werk van Hergé en kunst uit zijn persoonlijke collectie.

Al met al is Kuifje. Hergé’s klassieker een bijzonder mooi verzamelwerk over Hergé en zijn geesteskind met zowel tal van privéfoto’s als prachtige tekeningen uit de stripalbums van Kuifje en andere tekeningen van de hand van Hergé. Het boek is een feest om te lezen voor de stripliefhebber en biedt leuke wetenswaardigheden over de stripalbums en hun maker. Daarbij zullen ook kunsthistorici dit boek met plezier lezen en kunnen zij zich laten verrassen door de bijzondere onbekende kant van de verzamelaar Hergé.

Vera Weterings