Leven als een Romein

In de Romeinse tijd werden huizen verlicht met olielampjes. Deze werden in massa geproduceerd met behulp van mallen. Soms waren ze van brons gemaakt, maar meestal van aardewerk. Ook in het Nederlandse gebied werden olielampjes vervaardigd. Op het landgoed De Holdeurn in Berg en Dal bij Nijmegen is zo’n Romeins productiecentrum opgegraven samen met olielampjes en mallen voor de lampjes. De lampen waren meestal versierd met afbeeldingen uit de mythologie en konden verschillende vormen hebben. Zo is in het productiecentrum de Holdeurn een mal gevonden voor een lampje in de vorm van een paar geschoeide voeten. Toch is het gebruik van olielampjes in onze contreien nooit algemeen gangbaar geworden. Voor de inheemse bevolking gold net als vóór de komst van de Romeinen dat een invallende duisternis het einde van de dagelijkse bezigheden betekende. Alleen in stedelijke nederzettingen, villacomplexen en militaire forten werd verlichting zoals olielampjes en kaarsen gebruikt. Dat had er ongetwijfeld ook mee te maken met het feit dat olijfolie een duur importproduct was. Wil jij je huis toch als een echte Romein als de avond valt kunnen verlichten? Leer dan op de website van Museumpark Orientalis hoe je een olielampje kunt maken.

Bij een echte Romein hoort ook een bulla voor de kinderen. Dit is een klein tasje met een amulet erin dat Romeinse kinderen kregen na hun geboorte. De bulla droeg je gedurende je hele kindertijd om de hals. Aan het einde van de winter werd het jaarlijkse Liberalia feest gehouden waarbij kinderen die volwassen waren geworden hun bulla af mochten doen en bij het huisaltaar leggen. Het idee achter de bulla is dat het amulet dat de kinderen meedroegen geluk bracht. Op de website van het Archeon is eenvoudig te lezen hoe kinderen zelf hun Romeinse bulla kunnen maken.

Eenmaal volwassen gingen veel mannen het leger in. Typisch aan hun wapenuitrusting is het zwaard gladius in de rechterhand en het houten Romeinse schild scutum in de linkerhand. In een video van Simon Martendorp is te zien hoe je zelf een Romeins schild kunt maken. Zoals werd het schild vastgehouden in de hand, dat vergde veel uithoudingsvermogen van een legioensoldaat. Heb je altijd al willen weten hoe het leven van een Romeins soldaat eruit moet hebben gezien? Kijk dan naar de videoreeks van Museum Het Pakhuis.

Vera Weterings

Gedurende de Romeinenweek 2020 (25 april t/m 3 mei 2020) deelt Hereditas Nexus elke dag een recensie en blog over de Romeinen. Houd de website in de gaten.