Het Fotomuseum verrast je momenteel met twee tentoonstellingen die je als bezoeker op een andere manier naar de collectie laat kijken. Gastcurator ontwerper Willem van Zoetendaal heeft zijn uitzonderlijk oog voor de schoonheid van fotografie gebruikt om uit de historische collectie foto’s van het museum een selectie te maken van 200 foto’s in de tentoonstelling Springvloed | Van Zoetendaal en de collectie. Hierbij heeft Van Zoetendaal specifiek gekozen voor de oorspronkelijke vorm van de foto’s: foto’s die van het gehele negatief zijn afgedrukt. Door deze keuze worden beelden voor het eerst in hun totaliteit getoond die voorheen alleen als uitsneden bekend waren. Van Zoetendaal verrast de bezoeker op die manier met onverwachte schatten die veelal nieuw licht werpen op de geschiedenis van de fotografie doordat juist in niet afgesneden ‘onbelangrijke’ toevalligheden veel informatie over de visie en werkwijze van de fotograaf verscholen ligt. Het negatief toont niet alleen de keuze van de fotograaf, maar ook de onhandigheid.
Ook laat Van Zoetendaal zien dat de historische foto’s actueel zijn door deze te combineren met hedendaagse fotografie. Van Zoetendaal maakte zijn selectie op basis van schoonheid voor de fotografie en toont de collectie zo in een heel ander licht. Ditzelfde gebeurt als het ware ook met de tentoonstelling ETNOMANIE, een selectie foto’s die is gemaakt met oog voor stijl- en cultuurverschillen. Het Nederlands Fotomuseum beheert sinds 2012 de Wereldcollectie, dit zijn ruim 100.000 foto’s, waarin de mens – van 1850 tot heden – in al zijn verschijningsvormen centraal staat. De collectie is tot stand gekomen door schenkingen van Rotterdamse handelaren, wereldreizigers, zendelingen en missionarissen. Zij fotografeerden tijdens hun wereldreizen of kochten foto’s van lokale beroepsfotografen. De foto’s zijn afkomstig van het Wereldmuseum en hadden in die omgeving vaak een beladen context. Het grootste deel van de collectie komt uit het Midden-Oosten, Noord-Afrika, Azië en Amerika. Doordat de foto’s in het Nederlands Fotomuseum niet ‘besmet’ zijn wil het museum in een tentoonstelling het koloniale stof als het ware van de collectie afblazen om weer onbevooroordeeld naar de beelden te kijken.
De Rotterdamse styliste Ellie Uyttenbroek heeft 380 portretten uit de collectie geselecteerd om de bezoeker door ‘de ander’ te laten inspireren. De selectie vond plaats op basis van mensen met stijlgevoel en portretten die je aankijken. Samen met ontwerper Mary Pelders Vos heeft ze honderd van deze portretten vervolgens digitaal gestileerd en op specifieke plekken kleur toegevoegd om op die manier stijldetails uit te lichten die anders voor velen onopgemerkt zouden blijven. In de tentoonstelling wordt de bezoeker overweldigd door deze zogenoemde contemporary style icons die levensgroot op doek zijn gepresenteerd en het museum als het ware veranderen in een ‘Etnomanisch’ modemagazine. In een aparte schatkamer zijn ook vele van de oorspronkelijke foto’s te bewonderen; van sepia’s tot visitekaartjes.
Door deze uitzonderlijke manier van presenteren krijgen de voorheen beladen foto’s een nieuwe dimensie en wordt de bezoeker zich bewust van de stijlen uit andere culturen en tijden. ETNOMANIE is zo een knipoog naar het straat- en modebeeld van nu: van tribal hipsters tot zen vaga-bonds en van floral crossdressers tot oversized fashionistas.
Kortom, het Nederlands Fotomuseum verrast bezoekers momenteel met een originele presentatie en kijk op hun eigen collectie. Bekende fotografen worden op een originele wijze gepresenteerd en de bezoeker wordt overweldigd door een diversiteit aan culturen.
Vera Weterings
De tentoonstellingen ETNOMANIE (tot en met 27 augustus 2017) en Springvloed (tot en met 20 augustus 2017) zijn in het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam te bezoeken.