Noorse mythen, Kevin-Crossley-Holland

Recensent: Wouter van Dijk

Noorse mythen. Over Odin, Thor en Loki, bewerkt door Kevin Crossley-Holland

Uitgeverij Lemniscaat, Rotterdam 2018
ISBN 9789047710110

Gebonden, rijk geïllustreerd, met namenlijst
240 pagina’s
€ 27,95

Noordse mythologie voor jong en oud

Iedereen heeft weleens gehoord van Odin of Thor. Goden die de Vikingen aanbaden voordat zij gekerstend werden. Ook in onze streken werden Germaanse varianten van deze godheden aanbeden maar dan onder de namen Wodan en Donar. Tegenwoordig worden we behalve in de dagen van de week niet veel meer herinnerd aan de mythologische verhalen waarin de Noordse goden een rol spelen, en dat is jammer. De verhalen zitten vol universele wijsheden en zijn op zichzelf ook gewoon spannend en vermakelijk om te lezen.

Crossley-Holland heeft zich zijn gehele carrière bezig gehouden met mythen, sagen en middeleeuwse literatuur. Naast hertalingen van Noordse mythen heeft hij ook veel Angelsaksische gedichten en epen in geredigeerde versies uitgegeven. Voor Noorse mythen wilde hij de rijke Scandinavische literatuur toegankelijk maken voor jonge lezertjes. Hij heeft daarbij zowel geput uit de verhalen die we kennen uit de ‘oude’ of poëtische Edda-verhalencyclus, en uit de ‘jonge’ Edda; de verhalenreeks die op schrift werd gesteld door de IJslandse dichter Snorri Sturluson.

In een geweldige stijl vertelt Crossley-Holland over de avonturen van de vele goden die de Noordse mythologie rijk is. De goden hebben veel menselijke trekken, zijn jaloers, boos, vrolijk of sluw. Het boek begint met het verhaal over het ontstaan van de wereld. Andere mythen verhalen over hoe de goden door list en bedrog een reus de grote muur om Asgard lieten bouwen, hoe Odin eropuit trok om het goddelijke honingbier van de reuzen te stelen dat iedere drinker een dichter maakte, of hoe Thor uit vissen ging en daarbij de enorme midgaardslang Jormungand aan de haak sloeg. Of hoe de godin Idun door toedoen van de sluwe Loki bijna haar gouden appels die voor eeuwige jeugd zorgen kwijtraakte. En ten slotte hoe de wereld uiteindelijk zal vergaan in een verschrikkelijke eindstrijd tussen goden, mensen, reuzen en monsters, Ragnarok, en weer opnieuw zal ontstaan en bevolkt zal worden.  

In het boek zijn wel twintig van de prachtigste verhalen uit de Noordse mythologische traditie gebundeld, en door Margaretha van Andel op een schitterende manier naar het Nederlands vertaald. Samen met de prachtige en soms duistere tekeningen van Jeffrey Alan Love zorgt dat ervoor dat je echt het verhaal ingezogen wordt en de ruwe maar mysterieuze godenwereld voor je ogen begint te leven, al zijn de verhalen soms maar enkele bladzijden lang. Deze bewerking van de eeuwenoude verhalen is een absolute aanrader voor jong en oud, om kinderen een geweldige eerste kennismaking te geven met de bijzondere verhalen uit de Noordse mythologie. Ook volwassen liefhebbers van de Vikingen en hun godenwereld zullen echter veel plezier aan deze uitgave beleven.

Wouter van Dijk