Playmobil

Afbeeldingen van objecten uit de collectie van het Rijksmuseum worden al een aantal jaren via de Rijksstudio aangeboden. Het museum is hiermee als eerste museum ter wereld begonnen met het vrijgeven van 200.000 digitale objecten uit haar collectie. Iedereen kan kosteloos hoge resolutie beelden gebruiken en er van alles meedoen: een fotoboek maken, T-shirts, een beddensprei, noem het maar op.

Melkmeisje van Johannes Vermeer | Playmobil

Niet alleen laat het museum anderen op originele wijze met hun collectie aan de slag gaan. Zij doen dit zelf ook. Zo brachten zij in april 2013 samen met de Albert Heijn een serie AH Huismerkpakken uit met afbeeldingen van zestien topstukken uit de collectie van het Rijksmueum. Zo verschenen De Nachtwacht, het Melkmeisje, een zelfportret van Van Gogh en Nijntje van Dick Bruna op melk-, vla en yoghurtpakken van het AH Huismerk te vinden. Het motto achter de actie was volgens Wim Pijbes, toenmalig hoofddirecteur van het Rijksmuseum: “het Rijksmuseum is van iedereen”. Pijbes hoopte mensen zo op een laagdrempelige manier te verrassen met de collectie en naar het museum te lokken.

In oktober 2014 benaderde het Rijksmuseum speelgoedfabrikant Playmobil om ‘Het Melkmeisje’ van Johannes Vermeer te vertalen naar historisch speelgoed. Playmobil werkte graag aan dit idee mee. “De kans om kinderen spelenderwijs te laten kennismaken met cultureel erfgoed zoals ‘Het melkmeisje’ van Johannes Vermeer, grijpen we met beide handen aan. We hopen dat we hun fantasie kunnen blijven prikkelen en zo hun kennis over kunst vergroten,” aldus Jos Doosjen, commercieel directeur van Playmobil Benelux.

De Nachtwacht van Rembrandt van Rijn | Playmobil

Pieter Roelofs, conservator van het Rijksmuseum, over de samenwerking: “Als Rijksmuseum willen we graag de collectie zo toegankelijk mogelijk maken, niet alleen in het museum maar zeker ook daarbuiten. Hopelijk brengen we op deze manier een nieuwe generatie kinderen op speelse wijze in aanraking met onze collectie en komen ze vervolgens allemaal het origineel in het echt bewonderen. En zo wordt kunst kinderspel.”

In 2015 is samen met Playmobil ook ‘De Nachtwacht’ omgevormd tot speelgoed. Kapitein Frans Banninck Cocq en luitenant Willem van Ruytenburch uit ‘De Nachtwacht’ (1642) van Rembrant Harmensz. van Rijn zijn sinds kort te koop in de museumwinkel, zo verzint het Rijksmuseum elke keer wat nieuws. Inmiddels zijn ook schilders als Rembrandt en Van Gogh als speelgoedpoppen te koop in de museumwinkel, compleet met een schildersezel en zelfportret.

Vera Weterings