Pokémon Go vs. erfgoedsites

Pokémon Go in het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid
© Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid

De ene erfgoedinstelling omarmt de nieuwe rage Pokémon Go en de andere moet er niets van hebben. Maar hoe komt het toch dat er met name op Pokémons wordt ‘gejaagd’ in de buurt van deze culturele hotspots? Dat heeft er mee te maken dat de makers van de Pokémon Go app, Niantic, gebruik hebben gemaakt van technieken uit hun vorige app Field Trip die met name gegevens ophaalde voor hun kaarten uit zo’n honderd open databanken zoals OpenBuildings.com, Wizpr:Beaken, Architizer, Luxeat en MIMOA. Dit betekent dat met name musea, monumenten, architecturale hoogtepunten en populaire winkels op de samengestelde kaarten te vinden zijn en dat er dus meer Pokémons in de buurt van een museum kunnen worden gevangen, dan in een alledaagse woonwijk.

Doordat de op je locatie gebaseerde mobiele augmented reality-app gebruik maakt van gegevens uit bovengenoemde databanken zijn vele musea en monumenten automatisch aan de kaart toegevoegd. Dit kan soms tot vervelende situaties leiden. Zo bleek het Holocaust museum in Washington een zogenoemde PokéStop te zijn, dat is een plek waar je extra punten kunt verdienen met het vangen van Pokémons. "Een spelletje spelen past niet bij een museum voor de slachtoffers van nazi's", zegt een woordvoerder van het museum tegen de Washington Post. "We zijn aan het kijken of het museum uit het spel gehaald kan worden." Ook stelde het team van RTL Nieuws in New York vast dat bij het 9/11 Memorial Pokémons gevangen kunnen worden.

© Regionaal Archief Alkmaar
© Regionaal Archief Alkmaar

Toch kan Pokémon Go ook erg interessant zijn voor musea, archieven, bibliotheken en andere (erfgoed)instellingen. De nieuwe rage brengt namelijk veel jeugd op de been en ook nog eens in het bijzonder naar (historische) locaties. Al verschillende erfgoedinstellingen omarmen de rage en brengen hun instellingen onder de aandacht door te laten zien dat er in of rondom de locatie Pokémons te vangen zijn, van musea zoals Japanmuseum SieboldHuis, het Drents Museum, Nemo, Limburgs Museum en Bonnefantenmuseum tot archieven zoals Archief Eemland, het Regionaal Archief Alkmaar en Erfgoed Leiden & Omstreken. Ook bibliotheken doen mee, onder andere de bieb in Veldhoven en Veghel.

Maar niet alleen wordt via social media opgeroepen Pokémons te vangen op erfgoedlocaties, ook wordt aan de hand van originele acties extra aandacht gegenereerd voor de eigen collectie. Zo maakte het Gemeentearchief Schiedam een knipoog naar de Dino-App van de Albert Heijn en vingen zij geen Pokémon in het depot, maar een dino. Het Mauritshuis stelde uit de eigen collectie historische Pokémon-karakters samen. Zo werd een schildpad op Studie van twee Braziliaanse schildpadden van Albert Eckhout (c. 1640) de Pokémon Turtwig; de leeuw op Het aardse paradijs met de zondeval van Adam en Eva (c. 1615) van Jan Brueghel de Oude en Peter Paul Rubens werd Pokémon Arcanine en de distelvink op Het puttertje van Carel Fabritius (1654) werd Pokémon Torchic. Tot slot koppelt het Zilvermuseum zelfs een actie aan de Pokémon-rage: de eerste vijf Pokémonvangers in of rondom het museum ontvangen een cadeautje.

Vera Weterings