Recensent: Vera Weterings
Professor Breinstein – Romeinen. Wonderlijke weetjes en fascinerende feiten over de Romeinen, Sarah Devos met illustraties van Heleen Brulot
Uitgeverij Lannoo, Tielt 2016
ISBN 978 94 014 2957 3
Harde kaft, met illustraties in zwart-wit en gratis museumticket voor het Rijksmuseum van Oudheden of Gallo-Romeins Museum.
144 pagina’s
€ 12,50
Professor Breinstein – Romeinen
Het nieuwe kinderboek van jeugdboekenschrijfster Sarah Devos en illustratrice Heleen Brulot is het eerste in een nieuwe serie die kinderen op een aantrekkelijke manier, met humor en tekeningen, informatie geeft over een specifieke periode in de geschiedenis. Later dit jaar zal een tweede deel uitkomen over ridders. De nieuwe serie is bedoeld voor kinderen vanaf een jaar of negen en doet erg denken aan de serie Waanzinnig om te weten van Uitgeverij Kluitman. Anders dan de reeks van Kluitman is het boekje minder druk vormgegeven. In het boekje brengt professor Breinstein kinderen de globale kennis over de Romeinen bij; van de vele veldslagen en de opbouw van het leger tot het dagelijks leven, met informatie over de gebruiken in het badhuis, scholen en spelen. Anders dan de titel doet vermoeden is het dus niet slechts een opsomming van ‘wonderlijke weetjes’ en ‘fascinerende feitjes’, maar geeft het boek een aardig beeld van de Romeinse samenleving.
Door de vlotte schrijfstijl en vele illustraties wordt de geschiedenis spelenderwijs verteld. Behalve dat de illustraties een redelijk goede indruk geven van de manier waarop bepaalde zaken in de Romeinse tijd in elkaar zaten, zitten ze ook boordevol humor. Zo wordt in het hoofdstuk over de Romeinse eetgewoonten uitgelegd dat de Romeinen vaak liggend aten en vaak ook een servet meenamen die ze als een soort doggy bag gebruikten. De twee illustraties bij de tekst tonen professor Breinstein en zijn ‘intelligente konijn’ aan een sofa met een luxe maaltijd, de volgende afbeelding toont hoe het konijn met een volle maag en een wortel in een servet wegloopt. Ook zijn het konijn en Breinstein op verschillende andere afbeeldingen terug te vinden zoals bijvoorbeeld als onderdeel van Romeins toneel, het leger, publiek bij de spelen of als onderdeel van een mozaïek of ornament op een gebouw. De afbeeldingen zijn echter niet alleen grappig, maar leggen ook op heel simpele manier aan kinderen uit hoe bepaalde zaken in elkaar zaten. Zo is er een overzicht opgenomen van het Romeins alfabet en de Romeinse cijfers, maar ook van het leger en zijn verschillende eenheden en de verschillende soorten zuilen van monumentale gebouwen.
Hoewel het boek uiteraard erg oppervlakkig is, weet Devos de kinderen toch op een aansprekende en duidelijke manier de basisprincipes van de Romeinse samenleving uit te leggen.
“Het leger was superbelangrijk voor een groot en machtig volk als de Romeinen. Bovendien zorgde het voor werk voor een heleboel mannen. De vele veroveringen (en de slaven die ze opleverden) brachten bovendien flink wat geld in het laatje. Hoera voor het Romeinse leger dus.” (p. 32)
Het leuke van het boek is de veelzijdigheid van de Romeinse geschiedenis die de kinderen wordt bijgebracht van de alom bekende verhalen tot de bijzondere weetjes. Zo ontbreken het stichtingsverhaal van Rome, de veldslagen van Caesar en het paard dat keizer Caligula tot consul benoemde uiteraard niet. Ook wordt er aandacht besteed aan minder bekende zaken, zoals het bijgeloof van de Romeinen. Wie wist bijvoorbeeld dat het volgens de Romeinen geluk bracht om je haar te laten knippen bij volle maan en dat bijen boodschappers van de goden waren die je beschermden en geluk brachten?
Kortom, het is een zeer aantrekkelijk en informatief boek voor de jeugd. De combinatie van de tekeningen, de humor en zeer toegankelijke teksten zorgen ervoor dat het voor kinderen een feest is om kennis te maken met de Romeinen. Ik ben erg benieuwd naar het volgende deel over ridders in deze nieuwe reeks!
Vera Weterings
Pingback:
Overzicht boekrecensies thema Romeinen |
Pingback:
Professor Kleinbrein – De ridders |