Romeins avontuur in Rijksmuseum van Oudheden

Heb jij altijd al eens terug in de tijd willen reizen? Dat kan nu! Tenminste virtueel. In het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden is namelijk een virtuele reis door Romeins Nederland te maken in het spel Romeinen Quest. Samen met soldaat Marcus, priesteres Flavia, gierige Caius of rijke Valeria beleef je een virtueel avontuur met animaties en filmpjes.

Het spel is te  spelen in de vaste presentatie Nederland in de Romeinse tijd en neemt je mee naar Romeinse forten langs de kust en landerijen op het Limburgse platteland. Je bezoekt ook de tempels van de godin Nehalennia in Zeeland. Je kiest zelf met wie je meeloopt. Ga je op pad met de rijke Romeinse dame Valeria? Zij en haar zus zijn heel erg ziek. Helpen je keuzes Valeria op tijd een dokter of een medicijn te vinden? Haar lot ligt in jouw handen. Of volg jij het spannende levenspad van de soldaat Marcus? Jullie speuren samen in het Romeinse fort van Velsen en bij de tempels van Domburg. Ga op zoek naar een kostbare gouden helm en naar Marcus’ verdwenen vrienden.

Ook kun je mee met priesteres Flavia. De ouders van Flavia denken dat ze vervloekt is. Daarom stuurden ze haar naar de tempel in Nijmegen om priesteres te worden. Jij kunt Flavia tegen de vloek beschermen: je bepaalt haar toekomst door de beslissingen die je neemt in het spel. Tot slot kun je kiezen voor de gierige handelaar Caius. Zijn marktkraam brandt af en hij raakt al zijn geld kwijt. Jij gaat met hem op zoek naar een nieuw fortuin. Help hem beslissen waarvoor hij het geld gaat gebruiken: een mooie bruiloft voor zijn dochter of zijn eigen geluk.

Het spelen van een reis duurt 20-40 minuten per karakter. Door puzzels te kraken en te speuren naar aanwijzingen in de zalen ‘Nederland in de Romeinse tijd’ bepaal jij hun reis en hun lot. Soms lopen de karakters elkaar zelfs virtueel tegen het lijf. Onderweg verzamel je de meest bijzondere Romeinse voorwerpen. En zo leer je al gamend de mooiste verhalen over de museumcollectie kennen.

Vera Weterings

Het spel Romeinen Quest is ontwikkeld door Erfgoedbureau Novitas Heritage dat eerder een escape room ontwikkelde die tijdelijk bij het Rijksmuseum van Oudheden te spelen was.