Tekenen is ademen

“Van tekeningen kun je echt houden. Als je een dierbaar moment tekent, blijft het voor eeuwig bewaard.” – Marjolein Bastin

Het Noord-Veluws Museum organiseert momenteel ter gelegenheid van het jubileumjaar van Marjolein Bastin (1943) een grote tentoonstelling van ruim 120 originele werken. Naast aquarellen en tekeningen zijn ook authentieke spulletjes van de kunstenares te zien, zoals een vogelnestje met eitjes, haar tekenmaterialen en oude (natuur)boekjes van Jac. P. Thijsse. En ook aan de kinderen is gedacht met een speciaal gedeelte rondom Vera de Muis. Zo is het Vera de Muishuis in het museum te vinden met daaromheen meer dan twintig originele Vera de Muistekeningen, die Bastin voor de vele kinderboeken maakte. Ook kunnen kinderen zelf aan de slag met speciale Vera de Muiskleurplaten. De afsluiting van de tentoonstelling wordt gevormd door de bloemencomposities waarin Bastin de kleuren- en vormenrijkdom van diverse bloemen bij elkaar componeert met vaak een vlinder of insect.

Al ruim veertig jaar brengt Marjolein Bastin aan de hand van haar tekeningen de natuur dichter bij mensen. Dat doet ze onder andere via haar vaste rubriek in weekblad de Libelle. Daarnaast worden haar tekeningen ook uitgegeven door Hallmark waardoor ze regelmatig naar Amerika reist en ook op de prairie de nodige inspiratie heeft opgedaan.

Ze woont al bijna haar hele leven op de Veluwe en haalt daar veel inspiratie vandaan. Marjolein Bastin: “Ik voel me hier erg thuis. Het is een rijk gebied waar je van alles kunt zien, ruiken, voelen en meemaken”, zo heeft ze van haar eigen tuin een vogelparadijs gemaakt met veel zaden en bessen in struiken en bomen, een vijver of schotel met water, nestkasten en beschutte hoekjes in struiken. Maar ook brengt Bastin regelmatig een bezoek aan Ameland waar ze het liefste in de lente is om ’s ochtends of ’s avonds wandelingen te maken op zoek naar schatten van de natuur. Naast Ameland reizen de Bastins graag naar Zwitserland waar ze een eigen koe hebben op de weide rond Alp Ritzli.

Marjolein Bastin wordt haar hele leven al gegrepen door de schoonheid van de natuur. In haar jeugd raakte ze geïnspireerd door de boeken van natuurbeschermer Jac. P. Thijsse en de Verkade-albumplaatjes. Bastin: “Die liefde, dat enthousiasme, die sfeer: als je zijn boeken leest, ben je helemaal buiten.” Alhoewel geen kunstenaar in de jaren zestig naturalistisch tekende of aquarelleerde, heeft Bastin zich op precies dat vlak toegelegd. Haar liefdevolle observaties van de natuur wist zij zorgvuldig vast te leggen in kleurrijke voorstellingen. Naast inspiratiebron Jac. P. Thijsse is ook haar grote voorbeeld kunstenares en entomologe Maria Sibylla Merian op de tentoonstelling aanwezig. Bastin herkent de nieuwsgierigheid van Merian die als eerste insecten tekent in combinatie met de plant waarop ze gedijen. Tot slot is ook het werk van tekenaar en graficus Dirk van Gelder aanwezig, bij wie Bastin voor het eerst kennismaakte met de aquarellen. Verbluft over zijn techniek wist ze dat dat haar taal zou worden.

Vera Weterings

De tentoonstelling Marjolein Bastin - Tekenen is ademen is tot en met 17 maart 2019 in het Noord-Veluws Museum in Nunspeet te bezoeken.