Vrouwenrol

Het begon als een geschiedenis van Nederland aan de hand van vrouwen en eindigde in twee bakstenen van boeken over de beroemdste, beruchtste en belangrijkste vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis. De levensbeschrijvingen van deze, en nog veel meer vrouwen, zijn ook online te lezen op de website www.vrouwenlexicon.nl. Van het veenlijk Trijntje tot schrijfster Hella Haasse en van koningin Anna Paulowna tot de Zangeres Zonder Naam.

Geschiedenislessen op school besteden over het algemeen vooral veel aandacht aan belangrijke koningen, veldheren of handelaren. Vrouwen worden hierbij vaak vergeten, terwijl de vrouw achter de man vaak veel te zeggen had. Niet zelden waren mannen slechts marionetten van de vrouw. Het project 1001-vrouwen heeft vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis van de Middeleeuwen tot aan de twintigste eeuw voor het voetlicht gebracht.

Tussen de levensbeschrijvingen kom je de meest opmerkelijke verhalen tegen. Van bergbeklimsters tot poppenhuisverzamelaarster, van koningsvrouwen tot vrouwen in manskleren en van reuzin tot actrice. De lemmata beogen per levensbeschrijving de lezer te verrassen door de veelzijdigheid van de Nederlandse  vrouw. Onbekende en bekende vrouwen komen aan bod, maar het zijn allemaal vrouwen die hun steentje hebben bijgedragen aan de Nederlandse geschiedenis.

Vera Weterings