Waanwijze lasterbende

Recensent: Vera Weterings

Waanwijze lasterbende. De geboorte van de wetenschap in acht ruzies, Geertje Dekkers

Uitgeverij Unieboek | Het Spectrum, Houten 2018
ISBN 9789000357468

Gebonden, met illustraties en kaarten in zwart-wit, literatuur en bronnen, notenapparaat en register.
208 pagina’s
€ 19,95

Waanwijze lasterbende

De hoofdpersonen in dit boek schelden elkaar uit voor leugenachtig, achterbaks en dom. We gaan terug naar de zeventiende eeuw, naar eigenwijze denkers die uitzoeken hoe het heelal in elkaar zit, hoe het lichaam van de mens werkt en hoe je wiskundige raadsels oplost. Allemaal denken ze ware kennis over mens en kosmos in pacht te hebben. En allemaal zijn ze ervan overtuigd dat hun tegenstanders er faliekant naast zitten. In het boek wordt op meeslepende wijze in beeld gebracht hoe zij botsen met koppige onderzoekers, met heel andere ideeën. In het boek Waanwijze lasterbende. De geboorte van de wetenschap in acht ruzies, laat auteur Geertje Dekkers je met eigen ogen zien waarover de ruziemakers zich zo opwonden, en hoe al het gekift toch iets moois opleverde: de wetenschap die nu elke minuut van ons leven beïnvloedt.

Geertje Dekkers is historicus en freelance wetenschapsjournalist en werkt onder andere voor Historisch Nieuwsblad, de Volkskrant en de Universiteit Utrecht. Ze is al jarenlang gefascineerd door zeventiende-eeuwse onderzoekers die nieuwe wegen insloegen en onbekende werelden blootlegden. In Waanwijze lasterbende geeft ze een unieke inkijk in de geschiedenis van de wetenschap. Als rode draad door het verhaal volg je als lezer de opvliegende karakters en hun bijdragen aan de moderne wetenschap, waardoor het resultaat een fascinerend verhaal is over een verwarrende zoektocht naar nieuwe manieren van denken.

De afgelopen decennia hebben historici laten zien dat er in de zeventiende eeuw veel bij het oude bleef. Alhoewel de antieke kennis veel klappen te verduren kreeg, behield deze ook veel aanhangers. In Waanwijze lasterbende heeft Dekkers visies van oude en nieuwe denkers op een verrassende manier in elkaar vervlochten en laat ze de lezer kennismaken met de bijzondere ruzies die in het verleden zijn gemaakt om wetenschappelijke zaken die nu tot onze algemene ontwikkeling behoren. Soms waren dit ruzies over de inhoud, een andere keer over methoden. Bijvoorbeeld over de vraag of een natuuronderzoeker experimenten moest uitvoeren of wat het nut was van antieke verhalen voor een historicus.

Hoewel het boek een historisch verantwoord beeld geeft van een periode waarin belangrijke wereldbeelden verschoven, leest het als een spannende roman. Dekkers weet op een meeslepende wijze de twisten van de wetenschappers op te pennen. Dit maakt het boek geschikt voor een groot publiek en leert het de lezer spelenderwijs over de geschiedenis van de wetenschap.

Vera Weterings