Groninger Museumnacht 2017

Sinds 2000 is het fenomeen museumnacht uitgegroeid tot een programma dat steeds meer steden hebben geadopteerd. Niet alleen grote steden zoals Amsterdam, Brussel, Antwerpen, Den Haag , Rotterdam en Utrecht organiseren jaarlijks een museumnacht. Ook de wat kleinere steden zoals Oostende, Roermond, Gent, Breda, Delft en Leiden organiseerden een dergelijke nacht. De nacht is de uitgelezen kans voor musea om het museum om te toveren in meer dan alleen een plaats waar men een tentoonstelling of collectie kan bezichtigen. Tijdens de museumnacht staat vooral de jongere bezoeker centraal en wordt hierop ingespeeld middels een verrassend programma boordevol ‘hippe’ activiteiten. Afgelopen zaterdag, 9 september 2017, was het eindelijk zover voor een Museumnacht in het hoge noorden: de eerste Groninger Museumnacht.

Om deze heuglijke gebeurtenis te vieren werd donderdagochtend aan de houten vlonder voor het Pomphuis in Groningen de Museumnacht voor de pers afgetrapt met mocktails en een optreden van de indierockband Vera’s Charm om alvast in de stemming te komen. Ook kon men een kijkje nemen op museumschip Emma dat tijdens de nacht zou pendelen tussen het Groninger Museum en de halte voor het Noordelijk Scheepvaartmuseum en Nederlands Stripmuseum. Na een kort welkom van Andreas Blühm, directeur van het Groninger Museum, namen diverse vertegenwoordigers van de vijf Groningse musea het woord om hun programma voor de Museumnacht toe te lichten.  Het beloofde een spetterend programma te worden, boordevol muziek, dans, hapjes, drankjes en cultuur snuiven. En dat werd het ook!

In het Nederlands Stripmuseum werd zaterdagavond de Museumnacht feestelijk geopend door niemand minder dan Spiderman waarna bezoekers vervolgens een lezing over deze superheld konden bijwonen. Ook was het mogelijk een bezoekje te brengen aan de tentoonstellingen over de onlangs overleden striptekenaar Jan Kruis, vijftig jaar Tina en Disneytekenaar Daan Jippes of je onder te dompelen in de kunst van het striptekenen in een speciale workshop.

In het Groninger Museum wachtte bezoekers een barstensvol programma: bezoekers werden bij de ingang begroet door showdames op stelten. Binnen werd de nacht geopend met een stuk taart. Een internationale studente vond in haar stukje een gouden parel en won daarmee een overnachting in het museum op Valentijnsdag. Ook was er tussen de collectie Aziatisch Keramiek van het museum een demonstratie van een Japanse Theeceremonie en trad Nina Hagen op in het auditorium. Vorig jaar zou het fenomeen de tentoonstelling Nieuwe Wilden openen, maar toen was ze verhinderd. Daarnaast konden bezoekers genieten van een silent disco, speciale foto’s maken in de fotobooth in de entreehal en zich laten verrassen door Guyllaume, het grootste goocheltalent van Nederland. Ook werden er die avond verschillende keren hofdansen gedemonstreerd in de zalen van de tentoonstelling Rijk in Groningen door Les Gais Galants.

Wie verzot is op koffie, kon z’n hart die avond ophalen bij het Noordelijk Scheepvaartmuseum. Daar werd de hele avond verse koffie gebrand door de StadskoffieBranderij en konden bezoekers zich onderdompelen in de wereld van koffie in de tentoonstelling Koffie, vers(ch) gebrand, drie eeuwen koffiebranderijen in Noord Nederland. Ook werd er gezorgd voor muziek, zo trad de indierockband Vera’s Charm die avond maar liefst drie keer op in de machinekamer van het museum.

Bij het Universiteits Museum stond alles in het teken van gezondheid. In het kader van de tentoonstelling Gelukkig Gezond! waren smoothies in het museum te verkrijgen en konden bezoekers hun temperament laten testen. In het GRID Grafisch museum draaide de riso op volle toeren en kon men aan de slag met drukpersen terwijl het Altokwartet voor de muzikale omlijsting zorgde. Niet alleen de vele activiteiten in de vijf musea waren vermakelijk, maar ook het vervoer dat voor de Museumnacht was geregeld. Zo kon men met Museumschip Emma een nachtelijke rondvaart maken van het Noordelijk Scheepvaartmuseum naar het prachtig verlichte Groninger Museum of kon men zich laten vervoeren met Fietstaxi Riksja.

Dat de Groninger Museumnacht een succes was, dat staat buiten kijf! De 2.500 beschikbare kaarten raakten aan het begin van de avond snel uitverkocht en samen met de uitgifte van een aantal vrijkaarten bezochten uiteindelijk ruim 3.100 mensen de Groninger Museumnacht. Het was een daverend succes waarbij met name veel jonge en internationale gasten hebben genoten van een bezoek aan de voor hen nog vaak onbekende musea in Groningen. Het succes van deze museumnacht? Volgens één van de museumvertegenwoordigers heeft dat te maken met de goede en laagdrempelige toegangsprijs van € 5,00 en een bijzonder avondje uit. De organisatie denkt er na deze succesvolle eerste editie dan ook zeker aan om van de Groninger Museumnacht een jaarlijks terugkerend evenement te maken. Ik kan dat na zo’n geslaagde avond alleen maar toejuichen!

Vera Weterings