Literair fenomeen in archievenland

Handtekening van Piet Paaltjens op zijn huwelijksakte (bron: Het Utrechts Archief)

François Haverschmidt schreef onder het pseudoniem Piet Paaltjens. Hij is bekend geworden met de in 1867 uitgebrachte bundel Snikken en Grimlachjes. Deze bundel geeft een beeld van zijn leven als student en zijn bijzondere vorm van cynische romantiek met een vleugje ironie. Paaltjens was een Leidse student, geboren in Leeuwarden en gestorven in Schiedam. Het is dan ook niet zo gek dat we verspreid door heel Nederland sporen van Paaltjens’ verleden terug vinden. Deze puzzelstukjes zijn te vinden in archievenland.

Zo is op de website AlleFriezen.nl  de geboorteakte van François Haverschmidt terug te vinden. Daarnaast zijn er in de beeldbank van het Gemeentearchief Schiedam foto’s van de dichter terug te vinden en is zijn huwelijksakte te vinden in Het Utrechts Archief. Hij trouwde daar in 1863 met Jacoba Johanna Maria Osti op 6 augustus. Ook zijn zoon is daar in het archief te vinden. Zo staat in de bevolkingsregisters van het Utrechts Archief dat op Nieuwegracht 201 bis François Haverschmidt en zijn gezin woonden.

Een beetje graven in de archieven zorgt ervoor dat je in diverse bronnen en bij diverse instellingen toch telkens kunt stuiten op dezelfde historische persoon. Zo blijkt maar weer dat de geschiedenis op verschillende manieren in kaart kan worden gebracht: door middel van geboorteakten, militieregisters, bevolkingsregisters of foto’s.

Vera Weterings