Luilak

Luilak

Iedereen kent ze wel of is er soms zelf wel eens een: een luilak, oftewel een langslaper. Maar niet iedereen kent de Luilak-viering. De Luilak-viering is een feest dat over het algemeen wordt gevierd op de zaterdag voor Pinksteren. Met name in Delft, Amsterdam, de Zaanstreek, Delft en boven Breda in dorpen als Raamsdonksveer, Made en Zevenbergen is deze traditie bekent.

De viering is simpel gezegd een volks- en kwajongensfeest, het begin van de vele pinkstervermaken. De laatkomers tijdens dit feest waren de luilakken en konden dit afkopen door te trakteren. Een andere traditie is de ‘korrie’. Dit is een laag, houten wagentje op vier wielen met aan de voorkant twee touwen om de kar te trekken. Wederom was degene die het laatste bij de ‘korrie’ arriveerde de luilak.

In de zestiende en zeventiende eeuw begon het ‘luilakken’ al op de vrijdag voor Pinksteren. Jongeren trokken er op uit om takken van de bomen te snijden en te verzamelen. Zaterdagochtend vroeg gingen zij met dit groen op pad en trokken met veel kabaal door de straten. De jongeren die als laatste bij de groep aansloten waren de ‘luilakken’.

Tegenwoordig is er weinig meer over van deze tradities en bestaat de Luilak-viering voornamelijk uit officiële vuren, optochten, filmvoorstellingen, muziekoptredens en braderies. En zoals bij zo velen feesten kent ook de Luilak-viering een lekkernij: de Luilakbollen. Dit zijn ronde witte broodjes gevuld met stroop. Volgens schilderijen uit de zeventiende eeuw bliezen de bakkers ’s ochtends vroeg op hun koehoorns wanneer de bollen klaar waren.

Ik wens iedereen zaterdag een fijne Luilak-viering en zorg dat je niet te laat komt!

Vera Weterings