Museumnacht Den Haag

Het fenomeen museumnacht bestaat sinds 2000 en is inmiddels uitgegroeid tot een programma dat steeds meer steden hebben geadopteerd. Het is een laagdrempelige manier om mensen op een verrassende wijze met kunst en cultuur in aanraking te laten komen. Dit jaar werd in Den Haag de negende editie van de Museumnacht georganiseerd. Op zaterdag 6 oktober was het mogelijk om tijdens de Museumnacht Den Haag 2018 te ontdekken wat het Haagse allemaal te bieden heeft op het gebied van kunst en cultuur. Ik kan je zeggen dat dat veel is! Ruim twintig musea en culturele instellingen openden de deuren en brachten een divers programma van exposities, onverwachte performances en unieke workshops. Het was te veel voor één nacht, maar een goede gelegenheid om van de verschillende locaties de sfeer te proeven en later nog eens terug te keren. Om te zorgen dat je tussen 20.00 en 01.00 uur zoveel mogelijk kon meemaken en met zoveel mogelijk instellingen kennis kon maken was er ook gezorgd voor vervoer. Naast entree tot de instellingen, kon je op de Museumnacht ook gratis gebruikmaken van busjes en reed er zelfs een limousine die je naar jouw bestemming bracht.

De Museumnacht werd geheel in stijl binnen het thema ‘vuur en vlam’ bij Escher in het Paleis geopend met een bijzondere vuurshow. Hierna konden bezoekers onder de mooie klanken van muzikant Emilio Saura Jiménez het museum betreden. Deze hedendaagse muzikant is een groot fan van Escher en had zijn muziek dan ook gebaseerd op het ritme in het werk van Escher. In het museum konden bezoekers onder het genot van diverse muzikale intermezzo’s in alle rust genieten van het bijzondere lijnenspel van M.C. Escher. Ook konden ze zelf aan de slag gaan in de kelder van het museum. Hier was een museumdocent aanwezig die bezoekers begeleidde bij het maken van een eigen vlakvulling.

Na het bezoek aan Escher in het Paleis vervolgden we onze toch naar de Koninklijke Schouwburg waar het bezoek bij de laad- en losplaats van de schouwburg begon met een theatraal optreden van de electropopformatie REINDIER. Hierna werden we meegenomen voor een bijzonder kijkje achter de schermen van de schouwburg. De tour startte in de artiestenfoyer waar Shah Tabibi een klein voorproefje gaf van zijn voorstelling The Shah of Holland onder het genot van Afghaanse thee en koekjes. Hierna leidde de rondleiding langs een absurdistische diashow op het toneel van het theater waarna bezoekers de zaal een keertje vanaf de andere kant van het toneel konden bekijken. De tour eindigde met een bezoek van ofwel de foyer met de funky sounds van Banana Savannah ofwel de Gin & Tonic-bar met een silent disco.

Na deze bijzondere voorstellingen in de schouwburg brachten we een bezoek aan het Haags Historisch Museum, waar we ons konden onderdompelen in de badcultuur van Scheveningen. In de zomerse familietentoonstelling Groeten uit Scheveningen werd de tweehonderdjarige geschiedenis van de badplaats uit de doeken gedaan aan de hand van affiches, foto’s, badmode en schilderijen. Uiteraard ontbrak een fotohoek met strandstoel en zonnebril niet. In de kelder stond de zwoele kant van Scheveningen centraal. De overdekte binnenplaats was omgetoverd tot een zwoele zomeravond met muziek, strandballen, zitzakken en een heuse bar. Even verderop was een ware haar- en make-up-stylingbar om je door professionals te laten optutten om later de tango te leren dansen in een workshop. Mannen konden tijdens het optutten van de dames ondertussen een prachtige roos knutselen om bij de dames in het haar te steken tijdens het dansen van de tango.

Na het Haags Historisch Museum was Museum Bredius aan de beurt. Het gebouw was prachtig verlicht van binnen en van buiten zodat iedereen in bijzondere sferen kon genieten van de privécollectie van Abraham Bredius. Ook mochten bezoekers zelf de perspectiefkast van Pieter Janssens Elinga openen. Deze kast is de enige in zijn soort in Nederland. Oorspronkelijk was het één van de zes zeventiende-eeuwse perspectiefkasten. Dit is echter de enige die nog over is. Het grondvlak is driehoekig, alle vier panelen zijn aan de binnenkant beschilderd. Het frontpaneel, nu open, was vroeger gesloten met een kijkgat en daarboven een opening voor het licht.

Op weg naar Museum De Gevangenpoort kwamen we een prachtige lichtshow voor het Mauritshuis tegen op de Hofvijver, en zagen we ook de Museumnachtfietstocht. Eenmaal aangekomen bij Museum De Gevangenpoort schrokken we een beetje van de lange rij voor het museum en Galerij Prins Willem V.

Vandaar dat we besloten via het Binnenhof de tocht te vervolgen naar het Mauritshuis waar we meteen hartelijk werden welkom geheten door een metershoge steltloper. Het Mauritshuis bij avondlicht gaf een bijzondere sfeer. De gordijnen en het stijlvolle behang kwamen op de een of andere manier nog beter tot hun recht en ook de schilderijen leken nog beter uit de verf te komen. In deze bijzondere setting werden diverse optredens en workshops gegeven door en voor spoken-word-artists. Hierdoor kon je ervoor kiezen je onder te dompelen in de kunst of mee te laten gaan in één van de bijzondere verhalen.

We sloten de nacht af bij Museum Meermanno | Huis van het Boek. Hier waren diverse bezoekers naar hartenlust bezig met het brouwen van hun meest verleidelijke parfum in het liefdeslab. Wij besloten zelf mee te doen aan een passionele workshop ballonnen vouwen in het souterrain en kregen steeds meer respect voor de ballonnenclowns die je gewoonlijk in een winkelcentrum ziet. Want het lijkt zo gemakkelijk, maar wat is het ingewikkeld!

Al met al kijken we terug op een zeer geslaagde Museumnacht Den Haag 2018. Het was zeer vermakelijk om te zien hoe de verschillende musea het thema ‘in vuur en vlam’ hadden geïnterpreteerd. Sommigen heel letterlijk met een vuurshow en andere juist wat meer spreekwoordelijk in termen van de liefde en in vuur en vlam staan.

Vera Weterings