Pier Pander

Pier Pander Museum

De Friese beeldhouwer Pier Pander (1864-1919) geldt als Nederlands meest gewaardeerde beeldhouwer van zijn tijd. Na zijn opleiding tot beeldhouwer in Amsterdam ging Pander in 1883 naar de École des Beaux-Arts in Parijs. De stad overtrof al zijn verwachtingen. “Waar ik me hier wend, vind ik iets streelends voor het oog, veredelend voor den geest, elk uur van de dag kan ik me baden in de kunst en mij alzoo bekwamen in mijn vak,” zo schreef de Friese beeldhouwer Pier Pander (1864-1919) over zijn indruk van de stad Parijs.

In 1885 ging Pander terug naar Amsterdam voor de Prix-de-Rome van de Rijksakademie. Hij won de gouden medaille. Door ziekte duurde het tot eind september 1887 voordat hij weer in Parijs was. Hierdoor was zijn lidmaatschapskaart voor de École des Beaux-Arts inmiddels verlopen. Daarom ging Pander eerst naar de Académie Colarossi, een particulier instituut waar het onderwijs minder traditioneel was. Medestudenten daagden hem uit om in plaats van een classicistisch beeld, zoals hij gewend was, ook een realistisch beeld te maken.

De beeldhouwwerken van Pier Pander zijn prachtig en niet alleen in het Pier Pander Museum bij het Historisch Centrum Leeuwarden te bewonderen, maar ook online. Zo heeft het Historisch Centrum Leeuwaren prachtige roundshots laten maken van het werk van de Friese beeldhouwer Pier Pander.

Vera Weterings